Keltský telegraf 2019

Podujatie Púchov

Keltský telegraf 2019

Pokúsme sa pomocou signálu spojiť ľudí na rôznych miestach ako to robili Kelti.

KEDY: 23.3.2019 o 19:30

KDE: vrcholy kopcov v okolí Púchova

O čo ide: Po vzore spoza rieky Moravy sme sa pred siedmimi rokmi rozhodli aj my zorganizovať symbolické podujatie s názvom Keltský telegraf. Myšlienka akcie je jednoduchá: podávať si signál z jedného vrcholu na druhý pomocou ohňa či svetlíc.

Ideovo tak chceme nadviazať na prastarý spôsob komunikácie, ktorými sa (nie len) Kelti medzi sebou dorozumievali a oznamovali tak prichádzajúce nebezpečenstvo. Na území Slovenska už šiesty rok MŔTVA KOSŤ organizuje toto podujatie a voľne sa už štvrtý krát zapájame do českého úspešného projektu Keltský telegraf, ktorý takýmto spôsobom spája východný koniec územia ČR so západným.

Aj náš siedmy ročník telegrafu je spojený s jarnou rovnodennosťou a chceme si takýmto spôsobom zaspomínať na toto etnikum, ktoré výrazne ovplyvnilo celú Európu vrátane nášho Púchovského regiónu kde po splynutí s kmeňmi Kotínov vytvorili unikátnu Púchovskú kultúru. Keltský telegraf symbolizuje spojenie prítomnosti s minulosťou, človeka s prírodou a ľudí navzájom.

Na každom kopci/stanovišti si „posádky“ zabezpečujú program sami a zväčša sa jedná o posedenie pri vatre. OZ MŔTVA KOSŤ zabezpečuje každoročne na stanovisku „púchovská skala“ vlastný program s hudbou, kormou a gulášom.

Na PÚCHOVSKEJ SKALE vás čaká:
*korma (nápoj)
*hudba
*vatra
*posedenie pri ohni až do rána
* keltský rituál SUMBEL
*telegrafovanie (svetlica a zapálenie signalizačnej vatry)
+ ďalší program zverejníme čoskoro

Chcete sa zapojiť?

Pomôžte nám rozšíriť sieť Keltského telegrafu na území Slovenska. Stanete sa aktívnym signalizátorom, ktorý bude mať na starosti prijímanie a odosielanie signálu pomocou svetlíc alebo ohňa. Signalizátor nemusí byť sám, môžu byť viacerí.

Zaregistrujte svoje stanovisko na https://www.keltskytelegraf.cz/registrovat alebo nám napíšte na info@mrtvakost.sk

Navrhované neobsadené stanovištia (máte záujem? napíšte nám)
* Hviezda
* Keblie
* lúka medzi Keblím a Streženiciami
* lúka nad Novými Nosicami
* rozhľadňa Dohňany

clock
Sobota 23. marca 2019 o 19:30 – 23:30

Fotografie
Podobné podujatia