Klavírny recitál Zuzany Vontorčíkovej / Stanica

Podujatie Žilina

Klavírny recitál Zuzany Vontorčíkovej / Stanica

Májový klavírny recitál bude patriť mladej umelkyni Zuzane Vontorčíkovej. Prichádza s programom, ktorého dramaturgický oblúk reprezentuje hádam všetko, čím nás klasická hudba nadchýna. Nechýba v ňom sofistikovaný nadhľad a pohrávanie sa s jedným z jej najvýznamnejších výdobytkov – sonátovou formou (Joseph Haydn: Sonáta č. 60 C dur), aby vzápätí zazneli štruktúry, ktoré ju zámerne opúšťajú. Chopinova balada je totiž unikátna, teoretikmi neraz kritizovaná „zloženina“, kde sa nedočkáme žiadneho návratu či zopakovania známeho v zmysle zaužívanej trojdielnosti. Práve naopak. V podaní disponovanej klaviristky zaznejú hneď všetky štyri Chopinove balady. S ich príznačnými tragickými kódami, ktoré sa okrem virtuóznych rúk nezaobídu bez virtuozity ducha.

Program:

Joseph Haydn (1732 – 1809): Sonáta C dur, Hob. XVI/50
Allegro
Adagio
Allegro molto

Fryderyk Chopin (1810 – 1849): Balady
g mol op. 23
F dur op. 38
As dur op. 47
f mol op. 52


„Hoci Haydnove klavírne kompozície netvoria ťažisko jeho tvorivého odkazu (akými sú jeho symfónie a kvartetá), jeho prínos v tejto oblasti nie je zanedbateľný. Napísal 62 sonát, na pozadí ktorých možno sledovať vývoj kompozičného rukopisu skladateľa. Sonáta č.60 C dur patrí k Haydnovým vrcholným sonátam. Jej ťažisko spočíva na pomalom Adagiu, kým krajné časti sršia veselosťou a ľahkosťou pôvabných melódií a iskrivých pasáží.

Štyri balady Fryderyka Chopina patria k jeho najoriginálnejším dielam. Ako prvý uvádza túto literárnu formu do klavírnej hudby. Prostredníctvom balád dáva nahliadnuť do svojho vnútorného sveta emócií, ktorý bol nesmierne bohatý a premenlivý. Pokojné idylické úseky strieda s búrlivými výbuchmi vášne a postupnou eskaláciou napätia a dramatickosti ústi do tragického konca.“


Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/11029/zuzana-vontorcikova-klavirny-recital
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest PREDPREDAJ.SK alebo priamo na Stanici.

Miesto konania podujatia: Stanica Žilina-Záriečie, Závodská cesta 3, Žilina
Vstupenky: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/11029/zuzana-vontorcikova-klavirny-recital
Dátum začiatku podujatia: 31. Mája 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 31. Mája 2017 20:30
Pravdepodobné súradnice: 49.2184N 18.731E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Klavírny recitál Zuzany Vontorčíkovej / Stanica

Fotografie
Podobné podujatia