Koncert: Cluster ensemble / all REICH

Podujatie Nitra

Koncert: Cluster ensemble / all REICH

Cluster ensemble / All Reich

Program
Steve Reich (US):

1. Phase Patterns (1970) - slovenská premiéra
2. Four organs (1970)

Po štyroch rokoch sa Cluster ensemble vracia k tvorbe amerického skladateľa Steve Reicha. V obsadení pre štyroch hráčov na elektrický organ v Nitre uvedú slovenskú premiéru skladby Phase Patterns. Spolu s ňou zahrajú aj skladbu Four Organs pre organy a perkusionistu, obe z roku 1970.

Obidve skladby zložil Reich v období, kedy vytváral svoj minimalistický jazyk. Sú to jediné dve skladby, ktoré Reich zložil pre štyri elektrické organy. Jedna od druhej sa však výrazne odlišujú.

Phase Patterns zvukom pripomína neskoršie Reichove diela, medzi nimi aj obľúbenú Music For 18 Musicians. Je to rytmická hra s rôzne vrstvenými motívmi, ktoré sa navzájom dopĺňajú a prelínajú, akoby predpovedali elektronickú tanečnú hudbu.

Four Organs sa naopak stala známou ako jedna z Reichových najťažších skladieb. Hudobný web Pitchfork ju nazval “nemilovanou”, pretože v porovnaní so zvyšnou Reichovou tvorbou znie surovo a náročne. Akoby ani nebola jeho dielom.

Tvorba Steva Reicha zaznie v podaní Cluster ensemble prvý raz po štyroch rokoch, hudobníci združení okolo Ivana Šillera a Fera Királya sa jej nevenovali od roku 2013. Reich je však pre Cluster symbolickým návratom ešte hlbšie ku koreňom. Práve okolo tvorby tohto minimalistu sa ensemble v roku 2009 sformoval. Reichove Six Pianos - skladba za bežných okolností v slovenských podmienkach ťažko zrealizovateľná - bola prvou, ktorú spolu Cluster hral v roku 2009. Uviedli ju na legendárnom koncerte v obchode s hudobninami MADA v centre Bratislavy, jedinom mieste, kde bolo možné pre začínajúcich hudobníkov nájsť šesť klavírov v jednej miestnosti.

Tvorbe Steva Reicha sa bude súbor venovať počas celej jesene tohto roka, na ďalších podujatiach zaradí okrem skladieb Phase Patterns a Four Organs aj obnovené uvedenie Six Pianos.

Pre Cluster ensemble je tento rok pokračovaním mimoriadne úspešného obdobia. Vlani im set 3 CD ranných skladieb Philipa Glassa vyšiel v spolupráci košickej Hevhetie a newyorského vydavateľstva Orange Mountain Music, ktoré vlastní priamo Glass. Album získal vynikajúce ohlasy v domácich aj zahraničných médiách a na britskej verzii internetového obchodu Amazon sa za krátky čas vypredal.

Vstupné: 3€ / Študenti 1€ / ZŤP free

Koncert sa koná s podporou Fondu pre podporu umenia.

Miesto konania podujatia: Hidepark Nitra, Vodná 4675, Nitra
Dátum začiatku podujatia: 30. Augusta 2017 21:00
Dátum ukončenia podujatia: 30. Augusta 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3148N 18.0675E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Koncert: Cluster ensemble / all REICH

Meno organizátora: Hidepark Nitra
Fotografie
Podobné podujatia