Koncert kanadskeho hudobnika Jesseho Cooka v Atelieri Babylon

Podujatie Bratislava

Kanadský fenomenálny hudobník Jesse Cook stihol vydať už desať žánrovo rozdielnych albumov a nazbierať celkovo jedenásť nominácii kanadského ocenenia Juno (kanadská Grammy). Z toho získal jedno víťazstvo v roku 2001 za album Free Fall v svetovej hudbe a inštrumentálnych kategóriách. Tiež je držiteľom rôznych prestížnych ocenení a predal celosvetovo viac ako 1,5 milióna nosičov. Vo svojej hudbe sa vyznačuje predovšetkým fúziou world music, a tým, že dokonalo kombinuje prvky jazzu a flamenca. Rád berie svojich poslucháčov na miesta, kde ešte nikdy predtým neboli.

Narodil sa v Paríži kanadským rodičom. Po návrate do Kanady začal Cook navštevovať lekcie gitary. „Môj učiteľ hral flamenco. Potom, keď som navštívil svojho otca vo Francúzsku, býval vedľa Nicolasa Reyes, slávneho speváka z Gipsy Kings. Následne som rovnakým spôsobom videl hrať na rohu ulice cigánske deti. Bolo to, ako keby sa svet sprisahal, aby ma zaujal tento štýl. A čoskoro som bol už od neho závislý. Bol som podmanený čírou virtuozitou a slobodou, kde ľudia mohli hrať čokoľvek, čo chceli a vytvárať tak priestor medzi jazzom a flamencom,“ popisuje Jesse Cook s úsmevom.

Na tento zážitok naviazal štúdiom klasickej gitary na Royal Conservatory of Music, pokračoval na York University a svoje štúdium ukončil na Berklee College v americkom Bostone, kde sa venoval jazzu. Potom precestoval celý svet, aby našiel tóny, s ktorými sa stotožňuje. Vo svojich dielach preskúmava korene flamenca a jeho mnohých odnoží po celom svete. „Hudba sa dotýka našich duší a každá tradícia na svete má svoju vlastnú cestu, ktorou tento úkaz činí. Keď vykročíme za naše kultúrne a geografické hranice, môžeme obsiahnuť celý svet,“ prezrádza svoje motto Jesse Cook


https://goout.net/sk/umelci/jesse-cook/vtodg/

Meno organizátora: info@musicmap.tv
Fotografie
Podobné podujatia