Korunovačné slávnosti 2022

Podujatie Bratislava

Korunovačné slávnosti 2022

História nezomrela a panovníci ešte úplne nevymizli – Bratislava si tých významných pripomína po svojom, a to dobovým sprievodom a obradom korunovácie zinscenovaným podľa historických podkladov. Príďte si pozrieť Korunovačné slávnosti 2022, vystúpenie takmer 200 herov a to, ako kráľ od ostrihomského arcibiskupa prevezme korunovačné insígnie – meč, plásť, jablko a žezlo. Po obrade korunovácie pasuje rytierov Rádu zlatej ostrohy, skladá prísahu vlasti a sľubuje zachovávať integritu krajiny na korunovačnom pahorku.

Tento rok bude korunovaný Ferdinand V. (dátum pôvodnej korunovácie bol 28.9.1830).

Ferdinand I., ako uhorský a český kráľ Ferdinand V., zvaný Dobrotivý, z Habsbursko-Lotrinskej dynastie, bol rakúsky arcivojvoda, druhý rakúsky cisár, uhorský kráľ a posledný korunovaný český kráľ.

Ferdinand nebol zdravý, pravdepodobne preto, že jeho rodičia, posledný cisár Svätej ríše rímskej národa nemeckého a prvý rakúsky cisár František II. a Mária Terézia Neapolsko-sicílska boli v príbuzenskom vzťahu, bratranec a sesternica. Mal neprirodzene veľkú hlavu so zdeformovanou tvárou, naďalej zle hovoril a koktal, trápili ho nervové tiky a kŕče, grimasoval a trpel epileptickými záchvatmi, po ktorých často upadal do bezvedomia.

Mal však hudobné nadanie, hral na klavír a trúbku, nadšene sa zaoberal botanikou a zaujímal sa o vývoj techniky. Hovoril piatimi jazykmi, takže ho nemožno označiť za slabomyseľného.
Ľudia ho mali radi a on na oplátku rozdával deťom sladkosti a chudobným drobné mince, keď sa prechádzal po Ferdinandovej (dnes Národnej) triede. Lekári Ferdinandovi nepredpovedali dlhý život, no napriek tomu zomrel vo veku 82 rokov vo Viedni. Korunovačnú ceremóniu strepádza dobový jarmok a mnoho ďalších atrakcií dotvárajúcich dobovú atmosféru

Vstup: voľný

Fotografie
Podobné podujatia