Livin' Blues 2017

Podujatie Bratislava

Livin' Blues 2017

XXV.ročník medzinárodného festivalu bluesovej a rhythm'n' bluesovej hudby

Účinkujú: P.P.BAND
ŽALMAN BROTHERS BAND
SILVIA JOSIFOSKA & BLUES LABORATORY
JÁN LITECKÝ-ŠVEDA
BLUESWEISER
MOJO WORKINGS (HU)
LORD BISHOP ROCKS (USA / D)

vstup: predpredaj 11 € / na mieste 14 €
predpredaj: https://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=922552

Hlavným partnerom podujatia a z verejných zdrojov festival podporil Fond na podporu umenia.

Miesto konania:
Vígľašská 1, 851 07 Bratislava, Slovakia

bus zastávka Lúčanka - 59, 92, 95, 98, 99
bus zastávka Vyšehradská - 93

infos:
tel: 02/ 63 835 404
dkl@kzp.sk
www.kzp.sk

P.P.Band

blues &rock

Skupina P.P.BAND vznikla v roku 2016 v šamorínskom Šup-Šup music clube, na základe stredajších ,,jamovačiek,,. Prvá hudobná premiéra sa konala začiatkom augusta 2016 na pivnom festivale v Šamoríne. Hudobné teleso tvoria známi a menej známi hudobníci ako sú Martin Výboch - gitara, spev ; Miroslav Suchoň - gitara, spev ; Erich ,,Boboš,, Procházka - harmonika, spev ; Peter Šaranský - basa, spev ; Štefan ,,Pišta,, Lengyel - gitara, spev ; Tomáš Hudák - bicie ; Alexander ,, Šany,, Rigó - klavesy a Martin Ferenčík - gitara. V tomto zložení skupina absolvovala vystúpenie v bratislavskom Aligátor Cristal Rock Pub-e. Rok 2016 bol zavŕšený hraním na bluesovom festivale organizovaným Slovenskou bluesovou spoločnosťou.

Žalman Brothers Band

southern rock

Po odchode Mikiho Kadlečíka do Čiech skončila história bratislavskej legendy Hartus. Peter Žalman preto v roku 2001 založil novú skupinu, Žalman Brothers Band, pomenovanú podľa slávnej južanskej skupiny Allman Brothers Band. V marci roku 2001 kapela vystúpila na Bratislavskom bluesovom festivale Livin' Blues. Tu sa dal Peter Žalman dokopy s dvomi hudobníkmi z bluesrockovej kapely Radio Luxembourg, gitaristom a spevákom Martinom Výbochom a bubeníkom Erikom Kriššákom. Spolu s gitaristom Silvestrom Sališom tak spoločne vytvorili novú zostavu Žalman Brothers Band. Kapela sa vyprofilovala ako južanská (z anglického southern rock) a okrem prevzatých skladieb začala postupne tvoriť aj vlastné skladby v slovenčine. Po nahraní dema Žalman Brothers Band odišiel zo skupiny Silvester Sališ, takže na festivale Livin' Blues (2002) už hral na gitare Martin Varga. Okrem neho sa nakrátko na poste speváka zjavil aj Martin „Marta“ Zúrik.

Skupina v stabilnej zostave intenzívne koncertovala v bratislavských podnikoch a dostala sa aj do Rakúska, Čiech a Poľska. Žalman Brothers Band sa úspešne prezentovali na českých festivaloch južanského rocku na Mlejně a v Otrokoviciach (Stetson and Bourbon). Okrem roku 2004, kedy si skupina dala pauzu, pretože gitaristi žili a pracovali v Prahe, je koncertná činnosť skupiny neustále pomerne vysoká a zdá sa, že ešte nejaký čas potrvá.

V roku 2003 nahrali Žalmani u Kroka album Track 1, kde sa prezentovali hlavne vlastnými skladbami a v tom istom roku prispeli na sampler Bluesrocková spoločnosť no.4, ktorý vyšiel pod hlavičkou Slovenskej bluesovej spoločnosti v decembri 2003. V rokoch 2007 až 2008 sa skupine podarilo vyprodukovať niekoľko nahrávok (z festivalu Stetson and Bourbon, zo skúšobne a z koncertu vo Frankie Rock Clube v Nitre), ich zvuková kvalita však nebola najlepšia, a preto sú odložené ad acta. Dňa 12.5.2010 vystúpila kapela v podniku Stará Pekárna v Brne, kde sa jej podarilo nahrať a následne pripraviť ďalšie, vlastným nákladom vydané, CD - Live in Stará Pekárna.

Počiatkom roku 2015 sme sfinalizovali nahrávky na nový album Som, kto som, ktorý napokon vyšiel v zime.

Žalman Brothers Band je skupina, ktorá sa dostala aj do literatúry, v slovenskom aj anglickom vydaní knihy Jána Liteckého-Švedu - Blues na Slovensku má svoj profil a po novom sa jej aj bez vlastného pričinenia podarilo votrieť do knihy Tomáša Berku a Fedora Freša - Rocková Bratislava.

http://www.zbb.sk/

Silvia Josifoska & Blues Laboratory

blues, soul, funk, jazz, rock

Silvia Josifoska založila projekt Blues Laboratory so svojimi dlhoročnými kolegami, známymi bluesovými muzikantami Ivanom Tomovičom (gitara) a Štefanom Lengyelom (gitara + drum box).

Ako hovorí aj názov kapely ide o bluesový projekt, ale v ich ponímaní aj alternatívny, kde sa spájajú rôzne žánre - blues, soul, funk, jazz až rock. V repertoári sú mnohé známe bluesové klasiky ale aj songy mimo bluesového štandardu.

Silvia Josifoska - Známa bluesová stálica na slovenskej scéne, držiteľka niekoľkých titulov- najnovší je Najobľúbenejšia bluesová speváčka roku 2014. Účinkovala na mnohých medzinárodných festivaloch na Slovensku aj v zahraničí. Spolupracuje s mnohými špičkovými hudobníkmi zo Slovenska aj zo zahraničia.

Ivan Tomovič - Popredný bluesový gitarista. Trnavský rodák, ktorý sa preslávil najmä z dlhoročného pôsobenia s kapelou Bluesweisera a zo svojho súčasného projektu Orchester Ivana Tomoviča. Ivan je nielen skvelý gitarista, ale aj výnimočný experimentátor v hudbe, ktorý úspešne využíva rôzne efekty a loopy a tým dáva našej hudbe úplne iný charakter.

Stefan Lengyel - Bluesovému a nielen bluesovému publiku známy gitarista. Pôsobí vo viacerých kapelách , napríklad Sitra Achra , Jana Kirschner, Sima Marthausová, Peter Lipa, Peter Cmorík.

www.silviajosifoska.sk

Ján Litecký-Šveda

V roku 2004 v rámci bluesového klubu v bratislavskej STOKE vodkou Gorbačov “oslobodzovalo” nové CD Jána Liteckého Švedu (JLŠ) a jeho skupiny Víťazný traktor. JLŠ, prezident Slovenskej bluesovej spoločnosti, vydal CD, ktoré je tretím v jeho muzikantskej kariére.

Na rozdiel od predošlých albumov sa tu sústredil na 50-te roky - nielen hudobne. CD je urobené ako ucelený projekt - od pesničiek až po obálku s množstvom citácií – tak hudobných (Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis), ako aj politických. Celé to podfarbujú texty JLŠ, ktoré prechádzajú postupne od častuškového veselia až po tragické tóny inšpirované červeným terorom. Aj preto sa aktu krstu zhostil Jozef Vicen, predseda Zväzu protikomunistického odboja. Hudobne si prídu na svoje tak milovníci blues ako aj vyznávači rock'n'rollu, ktorí budú svedkami toho, ako sa z blues postupne vyvíjal.

http://hc.sk/hudba/osobnost-detail/852-jan-litecky-sveda

Bluesweiser

blues-funk

Bluesweiser hrá v súčasnosti dravé elektrické blues s funky, shuffle a boogie prvkami. Repertoir je postavený na vlastných kompozíciách a taktiež vlastných spracovaní prebratých skladieb. Zhruba “fifty-fifty”. Bluesweiser počas svojho trvania prešiel viacerými štádiami od čisto akustického (cca v r. 1985) cez elektro-akustické (r. 1989) až po dnešné elektrické. Zakladateľom bol gitarista a spevák Ďuro Turtev a harmonikár Erich "Boboš" Procházka. Rôzne modifikácie prešli prakticky všetkými dostupnými bluesovými festivalmi od Bluesfestu v Litvinove ('86 a '87) po Blues Alive Šumperk.

Skupina si kladie za dôraz muzikálnu hravosť, invenčnosť a fun a trochu sa vyhýbajúc kopírovaním “cover” verzií známych bluesových štandardov. Spev anglicky a slovensky. Ako spomína bluesový “mamut” a filozof pán Ján Litecký-Šveda: “U skupiny Bluesweiser vernej Herakleitovskému, že ´… Ozajstné blues nezaspievaš dvakrát rovnako…´ vidno, že tu nejde o hranie konštánt prežutých stovkami muzikantov, ale o tvorivý prístup k tomu čo tvorí základný nerv hudby XX. storočia, k blues…".

http://bandzone.cz/bluesweiser?at=info

Mojo WorKings (HU)

blues, country, pop, beat

Mojo Workings je štýlová skupina z Budapešti okolo famózneho hráča na fúkaciu harmoniku Tamás-a Szabó-a.

Jej členmi sú: János Horváth – spev, akustická gitara, stompbox, Imre Olivér Honfi – spev, elektrická gitara, didley-bow, Tamás Szabó – spev, fúkacie harmoniky, harmonetta, bass harmonika, Csaba Pengö – kontrabas, István Mezöfi – bicie.

Kapela hrá zmes tradičného blues, country, popu a beatu. Tamás Szabó okrem excelentnej hry na fúkacie harmoniky zahrá i na zriedkavé fúkacie nástroje: harmonettu a bass harmoniku. Jeho sóla strhávajú poslucháčov k spontánnemu potlesku. Navyše má silný a zvučný hlas. Veľmi dobre však spievajú i János Horváth a Imre Olivér Honfi, ktorí predvedú i pekné gitarové sóla. Imre zahrá v niektorých skladbách na zaujímavý jednostrunový hudobný nástroj, didley-bow a János na stompbox – drevenú krabičku, na ktorú sa hrá nohou a jej zvuk pripomína bubon.

Lord Bishop Rocks (USA / D)

Hendrixian Motör Funk

"Som dosť mladý, aby som rock'n'roll ešte mohol hrať a dosť starý, aby som ho už vedel hrať!" hovorí Lord Bishop, záhadný a nenapodobiteľný dvojmetrový gitarista z newyorského Bronxu. Profesionálnu kariéru zahájil s newyorskou funky rockovou kapelou Total Sexual Freedom. Po niekoľkých vydaných doskách a po pár rokoch sa ale osamostatnil a začal koncertovať po celom svete ako sólista. Za uplynulých 15 rokov natočil 11 CD a v 44 krajinách odohral viac ako 3000 koncertov. V roku 2010 bol hviezdou festivalu Colours of Ostrava, ako hosť hral na jednom pódiu s Living Colour, Nazareth, alebo s Edgarom a Johnny Winterom.

V jeho rock'n'rolle je surový rock, tanečné funky, emotívny blues, drzý punk a kúzla voodoo. Na jeho koncertoch všetci tancujú a on svoju gitaru drása akoby Hendrix išiel na Harleji. Lord Bishop je na pódiu dravá šelma, žiadny skromný a tichý muž. Je ako Jimi Hendrix, Lemmy a James Brown v jednej osobe. Na jeho muziku, vzhľad a energiu návštevníci koncertov len tak nezabúdajú!

Lord Bishop - vocals/guitar, Gab «Vela» Velazquez - bass, Duda «The Bricklayer» Jow - drums

https://lordbishoprocks.com/

Miesto konania podujatia: Dom kultúry Lúky, Vígľašská 1, Bratislava
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=922552
Dátum začiatku podujatia: 18. Marca 2017 16:30
Dátum ukončenia podujatia: 18. Marca 2017 23:55
Pravdepodobné súradnice: 48.098N 17.1084E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Livin' Blues 2017

Fotografie
Podobné podujatia