Longital Košice HalmiSpace 2018

Podujatie Košice

Longital Košice HalmiSpace

Po úspešných letných koncertoch na nádvorí Halmi sa Longital vracia do Košíc a zahrá klubový koncert, "na dosah ruky" v obývačkovej atmosfére HalmiSpace.

Lístky a predpredaj

Prepredaj: 8 EUR
- ONLINE PREDAJ na webe http://www.slnkorecords.sk/koncerty#id3220
- alebo osobne v kaviarni HalmiSpace u personálu. Rezervácia lístkov cez HalmiSpace na https://goo.gl/forms/flQi0TDaKc2lOHkg1

V deň koncertu na mieste: 10 EUR

Longital patrí medzi stálice slovenskej nezávislej scény, má na konte dvanásť albumov a dve hudobné ceny. Okrem koncertov a albumov je dvojica prizývaná k filmovej a divadelnej spolupráci v Čechách (divadlo Continuo, film Hodinu Nevíš) a na Slovensku (divadlo Gunagu, Divadlo Elle Danse, Štúdio Tanca, filmy Sneh, Príbeh Emy B., True Štúr).

Longital je starý názov kopca nad Dunajom na okraji Bratislavy (dnes Dlhé diely), na ktorom žijú gitarista Daniel Salontay a speváčka, basgitaristka Shina. Ich príbeh sa píše od roku 2000, keď si Dano a Shina padli do oka a následne zvolili hudbu ako svoju spoločnú životnú cestu. Z bláznivého rozhodnutia bez kompromisov sa podaril malý zázrak a dnes sú Longital stálicou slovenskej nezávislej scény. S originálnou hudbou a textami v slovenčine precestovali 12 krajín Európy, USA, Kanadu, či Ukrajinu. Natočili 12 albumov, vrátane tých ktoré vyšli pod názvom Dlhé DIely. Ich domáce hudobné vydavateľstvo Slnko Records, ktoré založili v roku 2001 aby mali hudbu vo svojich rukách, má dnes takmer 100 titulov, 30 interpretov a patrí medzi najrenomovanejšie labely na Slovensku.

Nový Longital je energizujúci, priamočiary a živelný. Shinin charizmatický spev, hlboké basové linky hrané slákom a originálny zjav sú vyvažované Danovou bláznivou hrou na akustickej a elektrickej gitare, so slákom, vo všetkých možných polohách od jemných minimalistických verklíkov cez matematicko-jazzové vzorce až po nespútané zvukové steny. V roku 2015 sa do skupiny po trinástich rokoch vrátil bubeník Marián Slávka. V roku 2002 ako osemnásťročný tvoril spolu s Danom a Shinou skupinu Dlhé Diely a natočil s nimi album TU a o rok neskôr album Šina: In Virgo. Marián je jeden z najoriginálnejších slovenských bubeníkov a v Longital hrá aj na klávesy a je spoluautorom nového repertoáru.

Longital nie je len hudobná originalita a sviežosť ale aj slová a príbehy o neustálom hľadaní – vo svojom vnútri i vo svete okolo.

V septembri 2016 vyšiel, v poradí piaty album Longital pod názvom „Divoko“, kritika ho hneď zaradila medzi najpozoruhodnejšie albumy roka na československej hudobnej scéne (musicserver.cz, pravda.sk). Album bol nominovaný na Radio Head Awards 2016 v kategórii album roka – cena kritikov.

Okrem tvorby v triu má Longital na konte spoluprácu s klasickými telesami – niekoľko vystúpení so symfonickým orchestrom a dlhodobo spolupracuje so sláčikovým kvartetom v projekte Longital Suita, ktorý vznikol pôvodne pre festival Konvergencie, no pokračuje ďalej a v 2016 mu vyšlo eponymné koncertné CD.

Mimo koncertných pódií Longital vytvorili hudbu do medzinárodne oceneného animovaného filmu Sneh režisérky Ivany Šebestovej, úspešnej celovečernej dokudráme True Štúr a sú spolutvorcami alternatívneho muzikálu „Bubliny v betóne“ v tanečnom divadle Elle Danse v Bratislave.

www.longital.com
youtube.com/longital
facebook.com/longital
soundcloud.com/longital

Miesto konania podujatia: HalmiSpace, Hlavná 21, Košice
Vstupenky: http://www.slnkorecords.sk/koncerty#id3220
Dátum začiatku podujatia: 21. Apríla 2018 20:00
Dátum ukončenia podujatia: 21. Apríla 2018 23:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7193N 21.2591E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Longital Košice HalmiSpace

Meno organizátora: LONGITAL
Fotografie
Podobné podujatia
FRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Overené podujatieFRAGILE & MÁRIA ČÍROVÁ
Kresťanské centrum AC, Košice
AMADEUS
Overené podujatieAMADEUS
Historická radnica, Košice
LENKA FILIPOVÁ - ŘEKA ŽIVOTA
Overené podujatieLENKA FILIPOVÁ - ŘEKA ŽIVOTA
Historická radnica, Košice