Mama milovala Gabčika – diskusia s Veronikou Tóthovou

Podujatie Liptovský Mikuláš

Mama milovala Gabčika – diskusia s Veronikou Tóthovou

Pozývame vás na diskusiu s Veronikou o knihe MAMA MILOVALA GABČÍKA, v ktorej o emócie opäť nebude núdza.

Silný príbeh o odvahe, šľachetnosti a viere v ľudí, ktorí položili životy v II. sv. vojne, aby sme my, mohli slobodne žiť.“ (Tatiana Kršková, KnihArt Revúca)

Príbeh Jozefa Gabčíka, Anny Malinovej a jej dcéry Alenky (1939) sa týka nás všetkých. Aj vďaka ich odhodlaniu a odvahe sa mohlo po druhej svetovej vojne Československo obnoviť v pôvodných hraniciach.
O Jozefovi Gabčíkovi sa píše aj v učebniciach pre špeciálne jednotky. O Anne Malinovej nie. A pritom bola pre Gabčíka pred atentátom na Heydricha, ale aj po ňom, veľmi dôležitá. Neprávom sa na ňu zabudlo, lebo sa nezachoval výsluchový protokol z gestapa.

Veronika Homolová Tóthová sa rozhodla pripomenúť tento príbeh aj kvôli Anninej dcére – Alene Voštovej. Prišla o mamu, keď mala tri roky, a dlho netušila, kto sú jej skutoční rodičia. Anna sa zapojila do odboja, čím vystavila svoju dcéru mnohým útrapám. Pani Alena sa však na ňu nehnevá: „Som na mamičku hrdá, bola to veľmi statočná žena.“

Veronika Homolová Tóthová (1980) pracuje ako televízna a rozhlasová reportérka už viac ako sedemnásť rokov.Pred desiatimi rokmi sa začala venovať spracúvaniu spomienok ľudí, ktorí prežili nacistické peklo alebo komunistické väzenie a prenasledovanie. Natočila viac ako 70 reportáží s touto tematikou a 15-dielny cyklus dokumentárnych filmov s názvom Neumlčaní. Za sériu reportáží získala v rokoch 2008 -2012 niekoľko novinárskych ocenení.

Rezervácia je potrebná vopred (rezervacie@marinaliptov.sk alebo na +421 902 605 605)

Fotografie
Podobné podujatia