Maria Shakhnazar - sebavnem

Podujatie Detva

Výstava Sebavnem je výstava fotografií veľmi talentovanej fotografky Márie Shakhnazar. Mladá fotografka sa narodila v Moskve, avšak od svojich štyroch rokov žije v Bratislave. V tomto období ukončila štvorročné štúdium na Škole dizajnu v Bratislave.

Výstava Sebavnem je bezpochyby najemocionálnejšia výstava, ktorú Dom umenia Arteska od svojho vzniku vo svojich priestoroch mal, aj napriek všetkým kvalitným doterajším výstavám. Autorka sa vo svojom diele zameriava na ženy, ktoré sa pod vplyvom doby a prezentovaných ideálov krásy a umelej dokonalosti nechávajú týmto fenoménom ovplyvniť a hľadajú spôsob ako sa tomuto ideálu priblížiť. Na základe vlastnej skúsenosti sa autorka rozhodla vytvoriť zbierku fotografií Sebavnem, ktorá je spoveďou žien a ich vyjadrením sa ku sebe samej. Výstava obsahuje 25 žien, ktoré autorka nafotila a následne dala ženám fotografie, aby ich sami akýmkoľvek spôsobom upravili. Každá upravená fotografia je zároveň doplnená vyjadrením fotografovanej ženy, kde opisuje dôvody svojej úpravy a odhaľuje tak divákovi svoje vnímanie seba, svoje vnútorné pocity, dôvody svojej spokojnosti, či nespokojnosti so sebou samou.

Pôvodným zámerom bolo poskytnúť návštevníkom možnosť byť ďalšou súčasťou tejto výstavy, kde by sa mali možnosť nechať nafotiť a rovnakým spôsobom vstúpiť do svojej fotografie priamo počas návštevy, avšak dospeli sme k názoru, že by takéto vstupy boli pre krátkosť času povrchné a narušili by terajšiu emočnú silu výstavy, tak sme od tohoto zámeru upustili. Výstava tak zostáva skutočnou vnútornou spoveďou, kde návštevníci nájdu veľakrát samého seba.

Určite výstavu nepremeškajte, v Dome umenia Arteska je vystavená do 18. augusta. 
Meno organizátora: Dom umenai Arteska
Fotografie
Podobné podujatia
MADUAR 90's PARTY - Žiar nad Hronom
Overené podujatieMADUAR 90's PARTY - Žiar nad Hronom
Park Š. Moysesa, Žiar nad Hronom
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen