Masterclass: Leos Carax

Podujatie Bratislava

Masterclass: Leos Carax

Držiteľ ocenení z prestížnych festivalov ako Cannes, Berlinale, Locarno, slávny nezávislý francúzsky režisér Leos Carax zavíta po prvýkrát na Slovensko!

Na Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest osobne uvedie aj svoj posledný film Holy Motors, ktorý sa preslávil po zahraničných festivaloch.

V rámci svojej návštevy uvedie aj špeciálny Masterclass, v priestoroch Kina KLAP, kde bude hovoriť nielen o svojej tvorbe.

VOĽNÝ VSTUP!

Leos Carax sa preslávil v 80. a 90. rokoch ako jeden z predstaviteľov cinéma du look. Jeho filmy ako Zlá krv, Milenci z Pont-Neuf či jeho zatiaľ posledná snímka Holy Motors, ktorú natočil po trinásťročnej pauze, tvoria neoddeliteľnú súčasť klubovej filmotéky a majú na konte viacero ocenení z medzinárodných festivalov. Okamžite bolo jasné, že nejde len o zručného filmára, ale o výnimočný zjav na poli kinematografie. Už jeho film z mladých čias Zlá krv (1986) potvrdil prvé charakteristické črty jeho tvorby, ako je poetizácia komiky či odmietanie perspektívneho realizmu. Keďže Carax je veľmi vzdelaný v dejinách filmu, čerpá z nich, no jeho filmy nie sú plagiáty; ako tvorca originálne a dômyselne rozvíja postupy, ktoré sú mu blízke. Jeho Milenci z Pont-Neuf (1991) sú potom bez preháňania ódou na filmové umenie. Trinásť dlhých rokov delí Polu X (1999) a zatiaľ poslednú celovečernú snímku Holy Motors (2012), ktorá je precízne poňatou správou o stave súčasného sveta. Neoddeliteľnou časťou Caraxovej tvorby sú krátkometrážne počiny, ktoré svojím významom bez problémov dosahujú v niektorých prípadoch vizuálnu úroveň celovečerných filmov. Caraxov výrazový register je neobyčajne bohatý; spomeňme tu aspoň vplyv fotografie a výtvarného umenia, čo v konečnom dôsledku vedie k obrazom odpútaným od zmyslu – sú to čisté obrazy zaoberajúce sa napríklad myšlienkou pohybu vo filme.

TRAILER HOLY MOTORS: https://www.youtube.com/watch?v=NWu9WjEcdbk

Do udalostí, ktoré sú spojené s Febiofestom je dobré uviesť túto klauzulu: Podujatie je súčasťou Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest.

Miesto konania podujatia: Kino KLAP, Svoradova 2, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 19. Marca 2018 17:00
Dátum ukončenia podujatia: 19. Marca 2018 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1452N 17.1024E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Masterclass: Leos Carax

Meno organizátora: Febiofest SK
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.