Matúšove hradné slávnosti

Podujatie Trenčín

Matúšove hradné slávnosti

Prezentácia dobového života na hrade vo všetkých jeho formách, ktorý predvedie viac ako 90 účastníkov v dobovom oblečení z troch krajín Európy.

Prostredníctvom rekonštrukcie udalostí, ktoré sa na území Trenčianskej stolice mohli odohrať v roku 1309 v kontexte nám známych historických skutočností, vám ukážeme ako sa žilo, jedlo, zabávalo či rokovalo v rannom 14. storočí. Dejovým pozadím podujatia je snem, ktorý bol na Trenčianskom hrade, zvolaný Matúšom Čákom, a ktorého cieľom bolo zasadnutie uhorskej šľachty v rámci rokovaní o uznaní Karola Róberta za právoplatného uhorského kráľa.

Okrem oboznámenia sa so skutočnými historickými postavami našich dejín bude môcť návštevník vidieť na jednom mieste rytierov, pešiakov, lukostrelcov, felčiarov, hudobníkov, cnostné dámy a ich komorné, či iné služobníctvo, ktoré by sa so svojimi pánmi vydalo na cestu. Na Trenčianskom hrade budete mať možnosť vidieť viac ako 90 ľudí v dobovom oblečení z troch krajín Európy.
Jeden z najväčších dobových táborov na Slovensku bude pozostávať z niekoľkých desiatok dobových stanov, prenosného dobového kúpeľa, či krčmy. Budete sa tak môcť oboznámiť so spôsobmi dobového táborenia pri významných príležitostiach (ako boli napríklad synody, snemy, či turnaje), kde sa v jednom čase, a na jednom mieste, zišli desiatky až stovky ľudí. V rámci programu môžete očakávať aj zorganizovanie malého turnaja pánov a ich družín v predom dohodnutom čase, o ktorom vás budeme informovať neskôr. Nakoľko podujatie prebieha spontánne a nemá presne vymedzený časový harmonogram, nemožno zaručiť, že zastihnete všetky aspekty dobového života.

10.00 – 15.00

Fotografie
Podobné podujatia