Medzinárodný festival duchov a strašidiel v Bojniciach 2017

Podujatie Bojnice

Medzinárodný festival duchov a strašidiel 2017

Medzinárodný festival duchov a strašidiel

BOSORKA

27. 4. – 30. 4. 2017 a 1. 5. 2017, 3. 5. – 6. 5. 2017

 Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. 

Vladislav Opoľský sa v roku 1367 stal uhorským palatínom. Svojou rozvahou pozdvihol Uhorsko a otvoril mu nové obzory. Za svoje zásluhy a schopnosti dostal do daru mnoho hradov, medzi mini aj bojnický. Práve bojnický hrad bol vedený len ako jeho majetok, neexistujú záznamy o tom, že by Bojnice niekedy navštívil osobne.

Prečo žiadal o panstvo, ktoré bolo mimo jeho záujmov? Otvára sa tajomná komnata domnienok, súhier a fantázie, v ktorej Vladislav navštívil Bojnické panstvo len na jednu jedinú noc, aby našiel vykúpenie.   

„Tvrdé srdce máš, Vladislav, sťa z kameňa! Ale i ten sa časom poddá kvapkám dažďa. Tak ako balvan prerazí voda, nech i tvoje srdce otvorí sa v prúde citov. No nie pre lásku, lež pre pekelné plamene!“

I tak mohla znieť biskupova kliatba útočiaca na dušu Opoľského. Ona mohla prebudiť v človeku démona. Takého, čo vo všetkých strigách a bosorkách sveta drieme. A možno sa niekto v poslednej chvíli postavil na stranu Vladislava a vzal hrôzu na seba.  Možno panoš, blízky priateľ, ktorý mu bol ako syn, ktorého nemal. A možno niekto ďalší zaplatil tým najcennejším, čo mal. Láskou a životom. Tak ako krásna bylinkárka Júlia. 

Fotografie
Podobné podujatia
SUNFESTIVAL 2024
Overené podujatieSUNFESTIVAL 2024
Futbalové ihrisko Trenčianske Jastrabie, Trenčianske Jastrabie
DETSKÁ LABKOVÁ PÁRTY
Overené podujatieDETSKÁ LABKOVÁ PÁRTY
Kultúrny dom, Nemšová
Bánovský letný festival 2024
Overené podujatieBánovský letný festival 2024
Mestský park, Bánovce nad Bebravou