Melos-Étos 2022

Podujatie Bratislava

Melos-Étos 2022

Nadchádzajúci 16. ročník festivalu Melos-Étos nesie podtitul HOMMAGE. V časti programu vzdá hold zakladajúcim osobnostiam festivalu Melos-Étos a významným osobnostiam svetovej hudby 20. a 21. storočia, ktoré Bratislavu aj osobne navštívili (György Ligeti, Zygmund Krauze, Steve Reich ...). V porovnateľnej miere predstaví súčasnú domácu a svetovú tvorbu. Počas svojej bohatej histórie sa festival neusiluje iba o predstavenie najnovších trendov "hudobného designu", ale zdôrazňuje etické a humanistické poslanie umenia, duchovno v materiálnom obkľúčení. Tento ročník neobíde ani tému vojnového konfliktu v susednej Ukrajine, na záverečnom koncerte festivalu zaznie dielo Null, ktoré skomponovala ukrajinská skladateľka Victoria Poleva.

Medzi 8. a 17. novembrom 2022 budeme mať možnosť vypočuť si na 9 koncertoch vyše 45 súčasných diel, absolútna väčšina zaznie v slovenskej premiére, jedna v koncertnej a dve i v svetovej. Na koncertoch bude v sumáre účinkovať viac ako 150 interpretov zo Slovenska, Českej republiky, Švajčiarska, Belgicka, Japonska, Veľkej Británie, Spojených štátov amerických a ďalších krajín.
Program zahŕňa symfonické opusy, komornú ensemblovú hudbu, komorné diela pre tradičné obsadenia, recitály aj multimediálny projekt s elektroakustikou a premietaním. Otvárací koncert bude patriť Symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu, záverečný zas Slovenskej filharmónii. Väčšina ostatných koncertov zaznie v Moyzesovej sieni.

Fotografie
Podobné podujatia