Mijafské hrtánki

Podujatie Myjava

Mijafské hrtánki

Centrum tradičnej kultúry v Myjave vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičným obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. To sa uskutoční v utorok 13. marca 2018 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Obradové cestoviny – hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Organizátori vám prezradia tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. Hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozvoja tkáčskeho a pytlikárskeho remesla v regióne. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy. V prípade záujmu sa môžete záväzne prihlásiť na e-mailovej adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706. Budete mať tiež možnosť zakúpiť si tu tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba so sebou priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

Fotografie
Podobné podujatia