Miroslav Bárta: Politika a kult boha slnka na dvore faraónov

Podujatie Bratislava

Miroslav Bárta: Politika a kult boha slnka na dvore faraónov

7. Bratislavský cyklus egyptologických prednášok
Výpravy do starovekého Egypta

Tradičný cyklus prednášok, ktoré organizuje Nadácia Aigyptos v spolupráci s Ústavom orientalistiky SAV, Múzeom mesta Bratislavy a pod záštitou Veľvyslanectva egyptskej arabskej republiky v Bratislave.

Aj tento rok sme pre vás pripravili pútavé prednášky, ktoré vás zavedú do starovekého Egypta a odhalia vám množstvo nových a fascinujúcich informácií!

Štvrtá prednáška sa koná sa vo Faustovej sieni v Múzeu mesta Bratislavy!

Politika a kult boha slnka na dvore faraónov
Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr.

Prednáška sa bude zaoberať históriou a spoločenským a politickým kontextom kultu boha slnka v starovekom Egypte. Boh Re hral v náboženstve a politike staroegyptských panovníkov ústrednú úlohu. Jeho kult však nebol iba doménou náboženstva, ale bol používaný aj v rámci politiky a k presadzovaniu mocenských cieľov, a to obzvlášť v zložitých historických obdobiach, aké predstavovali vlády panovníkov Niuserrea, Amenhotepa III a jeho syna Achnatona, či Ramessa II.

Miroslav Bárta vyštudoval egyptológiu a archeológiu na Karlovej univerzite v Prahe. Po štúdiu v Hamburgu (1997) obhájil doktorát a v roku 2002 sa habilitoval v odbore egyptológia. V v tomto odbore bol menovaný profesorom (2009). K hlavným oblastiam jeho vedeckého záujmu patria archeológia a história 3. a 2. tisícročia pred Kristom, vzťah človeka a krajiny v staroveku, vývoj a kolapsy komplexných spoločností. Koordinuje interdisciplinárny výskumy Českého egyptologického ústavu a venuje sa tiež archeologickému a kultúrno-historickému kontextu Starého zákona. Okrem archeologických výskumov v egyptskom Abúsíre (od roku 1991; od roku 2005 zastupoval vedúceho výskumu) viedol v rokoch 2002–2003 prvé detailné satelitné mapovanie pyramídových polí. Viedol tiež výskumy v egyptskej Západnej púšti (od roku 2003) a začal s výskumami v Sudáne (od roku 2009). Prednáša na FF UK v Prahe (od roku 1998) a v rokoch 2003–2004 pôsobil ako profesor egyptológie na Pennsylvánskej univerzite v USA. Je členom Medzinárodnej egyptologickej asociácie (IAE), členom Honorárneho grémia Nadácie Aigyptos a členom redakčnej rady časopisu Památky archeologické.

Vstupné 2,00 EUR


Tešíme sa na vás!!!

Miesto konania podujatia: Múzeum mesta Bratislavy, Radničná 1, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 9. Marca 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 9. Marca 2018 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1434N 17.109E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Miroslav Bárta: Politika a kult boha slnka na dvore faraónov

Meno organizátora: Aigyptos
Fotografie
Podobné podujatia
Bratislavský Kaviár májový
Overené podujatieBratislavský Kaviár májový
V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava
Žiadny obrázok
Overené podujatieLetná jazzová dielňa 2024
Štátne Konzervatórium, Bratislava
🕉 Stojí meditácia za to?
Overené podujatie🕉 Stojí meditácia za to?
Brighter Life Centre BRATISLAVA, Bratislava