Mittel Cinema Fest 2019

Podujatie Bratislava

MittelCinemaFest 2019

17. ročník Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest ponúka reprezentatívnu vzorku najnovších talianskych filmov s dôrazom na diela novej generácie filmových tvorcov, ktorí zaujali na mnohých medzinárodných festivaloch. Okrem debutujúcich režisérov nebudú chýbať ani veľké mená ako Marco Bellocchio o Gabriele Salvatores. Desať filmov uvádzaných počas piatich dní nám poodhalí súčasné Taliansko a príbehy jednotlivcov, bojujúcich o svoje miesto na zemi.
Jednou z nosných tém aktuálneho ročníka je odlišnosť v tých najrozličnejších podobách, výzva milovať aj tých, ktorí nie sú presne takí ako my.

PROGRAM:
20.11. ST 18:00 BANGLA
20.11. ST 20:00 VOLARE
21.11. ŠT 18:00 ZÁKON BIELYCH MIEST
21.11. ŠT 19:30 S CHUŤOU TOSKÁNSKA
22.11. PI 18:00 DCÉRA MOJA
20.11. PI 20:00 ŠAMPIÓN
23.11. SO 18:00 MATERSTVO
23.11. SO 20:00 ZAJTRA BUDE NOVÝ DEŇ
24.11. NE 18:00 DAFNE
24.11. NE 20:00 PRVÝ ZRADCA

INFO O FILMOCH:

20.11. ST 18:00 BANGLA
réžia: Phaim Bhuiyan, Taliansko, 2019, 84 min., it / eng /sk
Phaim je mladý moslim pôvodom z Bangladéša, ktorý sa narodil pred 22 rokmi v Taliansku. So svojou rodinou žije v Ríme v multietnickej štvrti Torpignattara, pracuje ako strážnik v múzeu a hrá v hudobnej skupine. Na jednom koncerte spozná Asiu, ktorá je jeho pravým opakom: riadi sa iba inštinkom a neuznáva žiadne pravidlá. Medzi nimi dvoma okamžite preskočí iskra a Phaim musí vyriešiť dilemu: ako skĺbiť svoju lásku k dievčaťu s neporušiteľným pravidlom islamu: žiadny sex pred svadbou.

20.11. ST 20:00 VOLARE
réžia: Gabriele Salvatores, Taliansko, 2019, 97 min., it / eng /sk
Od Vincentovho narodenia prešlo dlhých šestnásť rokov a tie neboli neboli pre nikoho jednoduché. Zložité boli pre Vincenta, ponoreného do svojho sveta, pre matku Elenu a aj pre jej druha Mária, ktorý si chlapca adoptoval. Willi je chlapcovým biologickým otcom a kedysi chcel byť spevákom bez záväzkov a vyhraneného štýlu. Jedného večera sa konečne rozhodne spoznať svojho nepoznaného syna, zistí však, že je iný, než si ho predstavoval. Netuší, nemôže vedieť, že nepatrné gesto zodpovednosti je len začiatkom veľkého dobrodružstva, vďaka ktorému sa otec a syn zbližujú, spoznávajú, začínajú sa mať radi. Je začiatkom cesty vzájomného sebapoznávania, ktoré sa rodí inštinktívnym spôsobom a mimo zaužívaných schém. Dokonca aj Elena s Máriom, nasledujúci svojho syna, si nakoniec dokážu povedať veci, ktoré by si možno nikdy nepovedali.

21.11. ŠT 18:00 ZÁKON BIELYCH MIEST
réžia: Mauro Caputo, Taliansko, 2019, 60 min., it / eng / sk
Všetko je zapísané v bielych miestach, medzi dvoma písmenami. Na ostatnom nezáleží. V jedno studené zimné ráno doktor Fleischmann, muž z mäsa a kostí, zístí, že musí čeliť začiatku progresívnej straty pamäti. Takto začína v snovej atmosfére bájka, v ktorej splýva realita s fikciou. Hlavný hrdina, vedec, sa ocitne ponorený vo vesmíre svojej choroby, riadenom záhadnými vzťahmi medzi osudom, biologickými a fyziologickými zákonitosťami života. Film je nakrútený podľa rovnomennej poviedky Giorgia Pressburgera a rozoberá hlboké tajomstvá, ktoré od nepamäti fascinujú a ľakajú človeka v neutíchajúcej túžbe objaviť zmysel života.

21.11. ŠT 19:30 S CHUŤOU TOSKÁNSKA
réžia: Francesco Falaschi, Taliansko, 2018, 92 min., it / cz
Arturo bol uznávaný michelinský šéfkuchár, až kým pre problémy so sebaovládaním neskončil vo väzení. Po prepustení musí robiť verejnoprospešné práce, a tak učí variť skupinku ľudí s Aspergerovým syndrómom. Hoci ich spôsob myslenia je mu vzdialený, v jednom zo svojich študentov objaví kulinárskeho génia a rozhodne sa mu pomôcť vyhrať kuchársku súťaž. Temperamentný kuchár a jeho znevýhodnený študent tak vytvoria originálnu dvojicu, pre ktorú žiaden sen nie je nesplniteľný.

22.11. PI 18:00 DCÉRA MOJA
réžia: Laura Bispuri; Taliansko/Nemecko/Švajčiarsko, 2018, 96 min., it / eng / sk
Keď Vittoria v jedno leto dovŕši desať rokov, zistí, že má dve mamy: Tina (Valeria Golino) je milujúca matka, ktorá má s dcérou harmonický vzťah. Ale je tu aj Angelica (Alba Rohrwacher), krehká a impulzívna žena, ktorej život je poriadne zamotaný. Keď sa ich tajná dohoda po narodení dieťaťa náhle prevalí, obe ženy dramaticky bojujú o jeho lásku. Vittoria prežije leto plné nezodpovedaných otázok, obáv, odhalení, ale aj dobrozdružstiev a víťazstiev, po ktorom už nič nebude tak ako predtým.

20.11. PI 20:00 ŠAMPIÓN
réžia: Leonardo D'Agostini; Taliansko, 2019, 105 min., it / eng / sk
Je mladý, talentovaný, nedisciplinovaný, bohatý a rozmaznaný. Christian Ferro je šampión, futbalová hviezda prvej veľkosti, génius a zhýralec, nový idol, na ktorý sa upierajú zraky fanúšikov z celého sveta. Valerio, samotár strániaci sa spoločnosti, žijúci z ruky do úst, s tieňmi minulosti, je profesor, ktorý sa stretne s mladým futbalistom vo chvíli, keď sa prezident klubu rozhodne vnútiť mu trochu disciplíny. Christian, ako všetci mladí muži jeho veku, musí zložiť maturitnú skúšku. Medzi dvomi, natoľko rozdienymi ľudmi, akými sú Christian a Valerio, vznikne vzťah, ktorý oboch zmení.

23.11. SO 18:00 MATERSTVO
réžia: Maura Delpero, Taliansko/Argentína, 2018, 92 min., es / eng / sk
Hogar je miestom plným kontrastov, v ktorom sa predčasné materstvo nedospelých dievčat stretáva sprísnymi pravidlami a kresťanskou láskou mníšok riadiacich sa sľubom čistoty. Sestra Paola pricestovala z Talianska do Buenos Aires, aby zavŕšila noviciát a prijala večné sľuby. Lu a Fati sú sedemnásťročné deti, ktoré sa príliš rýchlo stali matkami. Príbeh troch rozličných žien, ktorých vzájomné spolužitie ovplyvňuje ich životy a ich vzťah k materstvu.

23.11. SO 20:00 ZAJTRA BUDE NOVÝ DEŇ
réžia: Simone Spada, Taliansko, 2019, 100 min., it / eng / sk
Giuliano (Marco Giallini) a Tommaso (Valerio Mastandrea) sa poznajú tridsať rokov a pred sebou majú veľkú skúšku ich priateľstva. Tommaso už dlhšie žije a pracuje ako učiteľ robotiky v Kanade. Giuliano ostal v Ríme a pôsobí ako herec. Obaja sú Rimania telom i dušou, hoci s rozdielnymi povahami. Giuliano je výbušný extrovert, Tommaso je tichý a zdržanlivý. Giuliano, herec plný energie, zvodca a milovník života je v poslednom štádiu ťažkej choroby a po roku sa rozhodne svoj boj vzdať. Dvom nerozlučným priateľom ostane jediná, tá najťažšia úloha – rozlúčiť sa. Majú na to štyri dni predĺženého víkendu. Keď Tommaso príde do Ríma, postačí im pár viet, aby sa medzi nich vrátilo špeciálne puto, schopnosť všetko obrátiť na žart a odohnať od seba strastiplnú realitu. Dvaja priatelia tak začínajú spomienkovú „road movie“. Pár vecí treba uzavrieť, ale hlavne zas objaviť, prežiť a spoznať starý dobrý svet ako niečo, prečo sa oplatilo žiť: pre neporušené a nenarušiteľné puto priateľstva.

24.11. NE 18:00 DAFNE
réžia: Federico Bondi, Taliansko, 2019, 94 min., it / eng / sk
Dafne (Carolina Raspanti) je vitálna tridsiatnička s downovým syndrómom: má prácu, ktorú miluje, priateľov a kolegov, ktorí ju majú radi. Žije s rodičmi, ale svoj život si dokáže riadiť sama. Náhla smrť matky naruší rodinnú rovnováhu: vďaka podpore okolia Dafne nachádza silu čeliť smútku. S nevedomosťou dieťaťa a odvahou mladej ženy sa márne pokúša vytrhnúť otca z depresie. Jedného dňa sa však stane čosi neočakávané: spolus s otcom sa rozhodnú podniknúť výlet do hôr matkinho rodného kraja. Bude to cesta plná vzájomného objavovania a spoločného prekonávania vlastných limitov.

24.11. NE 20:00 PRVÝ ZRADCA
réžia: Marco Bellocchio, Taliansko, 2019, 135 min., it / cz
Taliansko osemdesiatych rokov. Klany sicílskej mafie mezi sebou neľútostne bojujú o moc. Vláde sa situácia vymyká z rúk, až kým sa neobjaví prvý zradca. Tommaso Buscetta (Pierfrancesco Favino) urobí to, čo bolo doposiaľ nepredstaviteľné. Poruší prísahu, popíše praktiky najväčšej mafiánskej organizácie Cosa Nostra a pomôže tak sudcovi Falconemu dostať stovky jej členov za mreže. Onedlho sa však začne schyľovať k tvrdej pomste. Strhujúci a v mnohom pravdivý príbeh človeka, který navždy zmenil svet mafie, natočil legendárny režisér Marco Bellocchio. Dostal sa do hlavnej súťaže na festivale v Cannes a zároveň je talianskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

VIAC INFO TU: https://iicbratislava.esteri.it/iic_bratislava/sk/gli_eventi/mittelcinemafest-2019.html


Fotografie
Podobné podujatia
7.ROČNÍK WHISKY FEST BRATISLAVA
Overené podujatie7.ROČNÍK WHISKY FEST BRATISLAVA
Vodárenské múzeum BVS, Bratislava
Stredovek v Sade 2024
Overené podujatieStredovek v Sade 2024
SAD JANKA KRÁĽA, Bratislava
Sharpe Festival 2024
Overené podujatieSharpe Festival 2024
Nová Cvernovka, Bratislava