Modlitbičky, Milan Rúfus/ Hudba, Jana Bezek

Podujatie Bratislava

Modlitbičky, Milan Rúfus/ Hudba, Jana Bezek - Bratislava

Projekt zhudobnených básní Milana Rúfusa zo zbierky Modlitbičky, ktorý realizovala Jana Bezek sa v novembri a decembri predstaví v 6 slovenských mestách.
Výťažok z každého koncertu bude určený pre hendikepované dieťa z daného mesta.

Básnická zbierka Modlitbičky Milana Rúfusa prináša úprimné vyznanie viery prostredníctvom detského myšlienkového sveta. Rovnako postupovala pri zhudobnení týchto básnických miniatúr aj Jana Bezek. Vybrala si jedenásť textov (Deti a modlitbička, Modlitba za osamelé deti, Detské krédo, Plachá modlitba za manželkino srdce, Zimná modlitbička, Večerná modlitba, Modlitba trojkráľová, Poďakovanie za lásku, Modlitba za rodičov, Modlitba modlitieb, Ako bolo na počiatku). V každej z nich nechala vyniknúť detské hlasy z Bratislavského detského zboru. Zborový spev príjemne dopĺňa komorné zoskupenie šiestich inštrumentalistov v zostave: Sandra Frátriková - husle, Laura Lovišková - flauta, Zita Janáková - viola, Marcel Petráš - violončelo, Kornélia Ostrolúcka - kontrabas
a Igor Repka - perkusie. Nahrávka vznikla pod vedením dirigenta Róberta Tišťana.

Hudba Jany Bezek vytvára dokonalú harmóniu s Rúfusovým slovom, ide o kompozície určené pre najmenších spevákov, melodické, dobre zapamätateľné. V ansámbli využíva hudobné nástroje, blízke deťom. Cítiť inšpiráciu detskou piesňou a ľudovou hudbou.

„ V živote som sa stretávala s mnohými deťmi s a dospelými, ktorí mi s láskou v očiach o Modlitbičkách rozprávali. Stále viac a viac som si uvedomila, že sú to modlitby života, že sú z najhlbšieho miesta v srdci človeka, ktorý vedel, čo je skutočná láska.

Mala som šťastie, že som spoznala rodinu Milana Rúfusa. Obetavosť, pokoru a vrúcnosť jeho manželky, čistú dušu jeho dcéry Zuzanky. Obohacujú môj život hodnotami, ktoré inšpirovali aj Milana Rúfusa. Vďaka nim prežívam Modlitbičky každý deň.

Bola to veľká zodpovednosť napísať hudbu na tieto slová. Bola to veľká zodpovednosť nájsť úprimného dirigenta, ktorý naučil úžasné deti tieto piesne spievať, potom nájsť dobrých ľudí do orchestra, ktorí by chceli túto hudbu hrať. Mám šťastie, že sú to práve oni, že vždy, keď sa stretneme, sme jednoducho radi spolu, “, hovorí Jana Bezek v buklete k novej nahrávke.

Jana Bezek, pôvodom zo Stropkova, zásadne ovplyvnilo stretnutie s poľskou jazzovou scénou. Na AMU v Krakove študovala jazz u skladateľa a klaviristu Joachima Mencela , interpretáciu klasickej hudby pod vedením Elzbiety Hoffman. Venuje sa sólovej hre, hudbe bez prípravy, komponuje pre deti, zaoberá sa štúdiom barokovej hudby, vedie pedagogickú činnosť v Bratislave, pravidelne realizuje workshopy Muzikula o improvizovanej hudbe pre deti a mladých ľudí.

Bratislavský detský zbor pracuje od januára 2007 pod vedením Róberta Tišťana na Základnej umeleckej škole Miloša Ruppeldta v Bratislave. V súčasnosti má miešaný zbor 34 členov od 6 do 16 rokov.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=2zKnd_Y0GAY

VSTUPENKY: 10 EUR
voľné sedenie

Predpredaj vstupeniek:
- Dr. Horák, Medená19/ Laurinská 19, Bratislava
- Artforum, Kozia 20, Bratislava
- Divyd: Hummelovo múzeum, Klobučnícka 2, Bratislava
- pobočky Slovenskej pošty
- na mieste, hodinu pred koncertom

-Ticketportal:
https://www.ticketportal.sk/Event/Modlitbicky_Tour_2017
- Predpredaj:
https://predpredaj.zoznam.sk/cz/vstupenky/12973/modlitbicky-tour-2017

Miesto konania podujatia: Velky Evanjelicky Kostol, Panenska, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 10. Decembra 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 10. Decembra 2017 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.148N 17.105E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Modlitbičky, Milan Rúfus/ Hudba, Jana Bezek - Bratislava

Meno organizátora: Dr. Horak
Fotografie
Podobné podujatia