Naša budúcnosť a vzdelávanie

Podujatie Ružomberok

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Prednášky, besedy, kurzy
Web organizátora:
www.ku.sk
Ďalšie podujatia v meste Ružomberok
Podrobnejšie informácie: http://www.ku.sk/index.php/ouniverzite/spravy/70266-o-buducnosti-vzdelania-bude-na-ku-prednasat-tomas-fertek

Ako vyzerá budúcnosť vzdelávania? Máme sa zbaviť tradičného prístupu, keď nás skúšali pri tabuli, mali sme byť ticho a ťaháky boli zakázané? Je možné rozvíjať kreativitu detí? A ako môžu objaviť svoje talenty?

 

O týchto otázkach sa vo štvrtok 23. mája od 13.00 hod. uskutoční v Aule sv. Jána Pavla II. na Katolíckej univerzite v Ružomberku seminár s odborným konzultantom organizácie EDUin Tomášom Feřtekom, ktorý sa ako reportér Reflexu venoval vzdelávaniu a životnému prostrediu, momentálne pracuje ako televízny dramaturg a scenárista na voľnej nohe. Napísal publikáciu Co je nového ve vzdělávání, ale aj turistické a pedagogické príručky.

 

Prečítajte si aj: Školy potrebujú rešpekt, dôveru a pocit bezpečia

 

PREČO ORGANIZUJEME TENTO SEMINÁR?

 

Rýchlosť, akou sa mení svet, a obrovské následky týchto zmien prežívajú ľudia vo svojej histórii po prvýkrát. O tom, čo tieto zmeny prinesú v budúcnosti, nebudú rozhodovať technológie a stroje, ale ľudia, ich vzdelanie a schopnosť spolupráce. Školy nepripravujú žiakov a študentov na prácu vo fabrike, ale na život, v ktorom rutinné a opakované činnosti preberajú roboty a umelá inteligencia. Ľudia budú viac vymýšľať, tvoriť a dizajnovať nové veci, ale aj rozvíjať to, čo stroje nedokážu – empatiu, ľudskosť a lásku.

 

V minulosti sme sa v školách učili na príkladoch, projektoch a prípadových štúdiách to, čo bude. Bol to školský svet príkazov, poslušnosti a distribúcie informácii – „zopakuj, čo som ti včera povedal a vykonaj, čo som ti prikázal.“ Dnes potrebujeme pripravovať deti na riešenie problémov, ktoré sú nové, nemáme na ich riešenie postupy a plány. Budeme ich učiť experimentovanie v meniacom sa prostredí. Nový svet škôl a práce je o kreativite, slobode, zodpovednosti, dostupnosti informácií a rozvoji znalostí – „nájdi si svoju rolu a úlohu, zober za ne zodpovednosť a presvedč nás tom, ako dobre si to zvládol.“ Budeme sa učiť všade a celý život, v bezpečnom, pohodovom a slobodnom prostredí, kde bude učiteľ zasahovať do učenia minimálne a učenie bude objavovaním seba a sveta okolo.

 

PRIHLÁSENIE SA NA SEMINÁR S TOMÁŠOM FEŘTEKOM

 

Na seminár s T. Feřtekom je potrebné prihlásiť sa prostredníctvom tejto webstránky.

Meno organizátora: Katolícka univerzita v Ružomberku
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadny obrázok
Overené podujatie"Život na zdravej nohe"
"U Ančulky" Plaváreň Sunny Martin, Martin
"Život na zdravej nohe"
Overené podujatie"Život na zdravej nohe"
"U Ančulky" Plaváreň Sunny Martin, Žilina
Žiadny obrázok
Overené podujatie"Život na zdravej nohe"
"U Ančulky" Plaváreň Sunny Martin, Martin
Cestou necestou - prednášky
Overené podujatieCestou necestou - prednášky
Kasárne Kulturpark, Košice
Godzone konferencia 2024 - Spolu
Overené podujatieGodzone konferencia 2024 - Spolu
Športová hala Štiavničky, Banská Bystrica