Noc literatúry 2021

Podujatie Bratislava

Noc literatúry 2021

Účasť na 13. ročníku Noci literatúry prisľúbila Zita Furková, Táňa Pauhofová, Richard Stanke a ďalší.
Zapojilo sa rekordných 16 inštitútov. Čítať sa bude v stredu 22. septembra na 8 miestach v centre Starého Mesta. Na každom mieste si tento rok budete môcť vypočuť 2 úryvky naraz v podaní 2 interpretov. Noc prebehne aj v on-line priestore počas nasledujúcich 8 dní.

Ide o sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov v podaní známych slovenských herečiek a hercov – vždy v polhodinových intervaloch. Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto.

Miesta čítaní budú tento rok priestory kultúrnych inštitútov týchto krajín: Česka, Francúzska, Talianska, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska a Európskej komisie.

„Tento rok sme sa spoločne dohodli previesť fanúšikov Noci literatúry našimi inštitútmi a ukázať im, že sme tu po pandémii opäť aktívne pre nich a že je v našich priestoroch bezpečno,“ opisuje výber miest riaditeľka Českého centra v Bratislave Monika Koblerová, ktoré v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi a veľvyslanectvami EUNIC a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku projekt organizuje.
„Zo zapojených inštitútov a ambasád sme vytvorili dvojice tak, aby v každej bol jeden, ktorý má svoje priestory otvorené pre verejnosť, a druhý, ktorý túto možnosť nemá, bude ten večer uňho hosťom,“ vysvetľuje koordinátorka podujatia Petra Darovcová. Pre tých, ktorí sa na živej Noci nezúčastnia, budú pripravené videá s úryvkami načítanými rovnakými herečkami a hercami natočené na ôsmich miestach inštitútov a ambasád, ktoré nemajú k dispozícii priestory pre verejnosť. „Online verzia Noci literatúry naplní kritérium atraktivity miesta. A aspoň cez kameru nakukneme tam, kam sa bežne verejnosť neodstane,“ dodáva Petra Darovcová. Noci literatúry sa zúčastnia tradične aj ďalšie slovenské mestá, ak im to umožní aktuálna pandemická situácia. Okrem početných slovenských miest sa na Noc literatúry môžu tešiť návštevníci takisto v Prahe a v desiatkach ďalších českých a európskych miest. Hlavný koordinátor projektu: České centrum Spolupráca: združenie Eunic, Zastúpenie EK, Anasoft litera. Mediálni partneri: Rádio Devín, medziknihami, InBA.

18:00

Fotografie
Podobné podujatia