Noc múzeí a galérií

Podujatie Lučenec

Noc múzeí a galérií

Tlačová správa:
Podujatie v spolupráci s organizáciami: Štátna ochrana prírody SR- Správa CHKO Cerová vrchovina, Súkromná stredná umelecká škola Hodruša –Hámre, OZ Siváci, OZ Semita Iusti

Dňa 20.mája 2017 sa aj na pôde Novohradského múzea a galérie v Lučenci uskutoční podujatie Noc múzeí a galérií 2017. Program podujatia je postavený tak, aby sa návštevníci múzea dozvedeli, aké rôzne odborné činnosti stoja za fungovaním múzea, no pred očami verejnosti sú často ukryté.
Brány múzea sa otvoria o 16.00 animačným programom pod názvom „Za oponou NMG“ – Od obyčajnej veci k zbierkovému predmetu na nádvorí múzea, kde sa deti dozvedia, akou cestou prejdú predmety, kým sa stanú súčasťou zbierkového fondu múzea. Súčasne s tým bude Štátna ochrana prírody SR- Správa CHKO Cerová vrchovina prezentovať svoje aktivity pri príležitosti Dňa biodiverzity o ochrane prírody na území Novohradu a deti si budú môcť vyskúšať, na akej úrovni pracujú ich zmysly pri rôznych ekohrách. O 16.30 odznie vo výstavných priestoroch múzea prednáška z archeológie pod názvom Slovanské osídlenie Slovenska, ktorú odprednáša PhDr. Marta Mácelová, PhD. z Katedry histórie Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Následne odborní pracovníci predstavia najúspešnejšie projekty NMG za minulé roky, ktoré prispievajú k uchovávaniu kultúry Novohradu. Hlavný program sa zakončí premietaním dobrodružného historického filmu Meč a kríž, ktorého autormi a účinkujúcimi sú členovia OZ Semita Iusti.
Počas celého podujatia budete mať jedinečnú príležitosť nahliadnuť do dielne zlatníkov, študentov Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša –Hámre a do činnosti OZ Siváci z Košíc, ktorí sa venujú rekonštrukcii odievania, vybavenia, zbraní a prejavom duchovnej kultúry Slovanov v čase Veľkomoravskej ríše. Počas celého trvania podujatia budú sprístupnené výstavy Avari a Slovania na sever od Dunaja a Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť. V priestoroch stálej expozície Poklady minulosti na vás čaká netradičná forma prezentácie histórie Novohradu a s ňou spätých zaujímavostí. Zároveň si budete môcť priniesť so sebou predmety, ktoré vám odborní pracovníci radi určia, prípadne ohodnotia, či odfotiť sa v dobových odevných súčiastkach.
Podujatie Noc múzeí a galérií 2017 je ideálnym miestom na uvedenie do života detského sprievodcu, ktorý bude deti sprevádzať po múzeu a bude súčasťou všetkých ďalších podujatí určených pre deti. Milou úlohou pre najmenších návštevníkov bude vybrať preňho vhodné meno. Z návrhov bude vybratý ten najzaujímavejší a jeho autor bude ocenený.
Záver podujatia Noc múzeí a galérií 2017 v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci bude o 22.00.
Tešíme sa na Vás :-)

Miesto konania podujatia: Novohradské múzeum a galéria v Lučenci, Kubínyiho námestie 3, Lučenec
Dátum začiatku podujatia: 20. Mája 2017 16:00
Dátum ukončenia podujatia: 20. Mája 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.3281N 19.6698E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Noc múzeí a galérií

Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica