Novotvar - medzinárodný literárny festival 2022

Podujatie Bratislava

Novotvar - medzinárodný literárny festival 2022

Novotvar 2022 – Faber, Kemény, Balla… horúca správa o súčasnej svetovej a slovenskej literatúre.

Aj v roku 2022 prináša medzinárodný festival Novotvar správu o tom najaktuálnejšom zo svetovej aj slovenskej literárnej scény. Už VII. ročník festivalu sa uskutoční 5. – 8. októbra 2022 v Bratislave a Modre.

Už teraz sa môžete tešiť na dramaturgicky precízny výber slovenských aj zahraničných autorov, panelové diskusie a koncerty. Autorské čítania budú tento rok komponované do jednotlivých setov, ktoré prepoja zahraničných a slovenských autorov na základe spoločných znakov ich poetík, tém a motívov.
Headlinerom tohto ročníka bude svetoznámy a vysoko oceňovaný britský prozaik holandského pôvodu Michel Faber, ktorého romány získavajú mimoriadny ohlas na celom svete. Na festivale predstaví svoj najnovší román D (príbeh dvoch svetov), ktorým chcel osloviť najmä mladších čitateľov. Zahraničnú scénu zastúpia ďalší výrazní autori a autorky, ako napr. oceňovaná rakúska prozaička Marie Gamillscheg, ukrajinská poetka Olena Husejnová, alebo maďarský spisovateľ István Kemény a ďalší. Medzi nimi sa predstavia etablované, aj nové mená slovenskej scény: Balla, Barbora Hrínová, Alexandra Salmela, Nicol Hochholcerová, ktorá v súčasnosti rozvírila búrlivé diskusie debutom Táto izba sa nedá zjesť, či Dušan Šutarík s debutovou zbierkou Neviditeľný terén. Ďalšou význačnou hosťkou tohto ročníka bude Jana Karšaiová, slovenská rodáčka píšuca po taliansky, ktorá bola za svoj debutový román Divorzio di velluto (Zamatový rozvod) nominovaná na najprestížnejšiu taliansku literárnu cenu Premio Strega. To je iba stručná ukážka mien, ktoré budete môcť na festivale ako návštevníci zastihnúť. „Aj tento rok sme sa snažili program festivalu vystavať tak, aby sme naším návštevníkom sprostredkovali živý obraz rozmanitosti a príťažlivosti našej i európskej súčasnej literatúry“, pripomína riaditeľ festivalu Peter Brezňan.

Štyri festivalové dni budú venované aj ďalším formám prezentovania literárnej tvorby. Cykly klasických autorských čítaní ozvláštni napríklad performancia Fera Királyho a Evy Vozárovej: Alvin Lucier – I Am Sitting in a Room, prednáška Return to the Future spojená s panelovou diskusiou, alebo krst novej antológie súčasnej chorvátskej poézie Útecha Chaosu. Jeden z festivalových dní spestrí i slávnostné udelenie ceny za poéziu Zlatá vlna, ktorá sa koná pod záštitou primátora mesta Bratislava Ing. arch Matúša Valla.
Večery na Novotvare už tradične tvoria hudobné koncerty. VII. ročník predstaví čerstvé mená slovenskej gitarovej scény, mladú punk rockovú skupinu Deti a post-rockových alternatívcov Krstní otcovia. Hudobný program sa ďalej ponesie v réžii projektu Antikrik a elektronického experimentátora Daniela Kordíka s unikátnym hudobným setom.

Fotografie
Podobné podujatia