O knihe a filme Piata loď

Podujatie Trenčín

O knihe a filme Piata loď

Film Piata loď režisérky Ivety Grófovej je príbehom nevinného dobrodružstva, ktoré môže navždy zmeniť život. Je detským pohľadom na svet dospelých, ale aj svetom detí so všetkým tým, čo dospelí nevidia. Svetovú premiéru mal vo februári na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Napísaný je podľa úspešného románu Moniky Kompaníkovej, ktorý získal ocenenie Anasoft litera 2011. Slovenskú premiéru má 16. marca.

Čo treba k tomu, aby sa nakrútil film? Ako vznikal scenár? Z akej knihy sa dá urobiť dobrý film? Prečo si režisérka vybrala Piatu loď? Pomohla jej vlastná dokumentárna minulosť? Prečo sa rozhodla spolu s kameramankou dať snímke výrazný výtvarný charakter? Robia dokumentaristi dobré hrané filmy? Aká bola spolupráca tímu s detskými protagonistami? Je autorka predlohy filmovou fanúšičkou? Čo bolo pre ňu impulzom k spracovaniu takejto témy? Bolo by podľa nej pre našu literatúru dobre robiť viac adaptácií slovenských kníh?

Odpovede budeme hľadať so spisovateľkou Monikou Kompaníkovou, režisérkou Ivetou Grófovou a scenáristom Marekom Leščákom.

Vstup je voľný. Projekt Choices podporuje Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. Za pomoc ďakujeme Klubu Lúč a inzertnému a informačnému týždenníku Pardon. Moderátorom je Ivan Ježík.

Monika Kompaníková vyštudovala maľbu na VŠVU v Bratislave. Za svoj debut Miesto pre samotu získala Cenu Ivana Kraska a za novelu Biele miesta nomináciu na cenu Anasoft litera. Jej román Piata loď bol preložený do češtiny, nemčiny, maďarčiny, arabčiny, bulharčiny a poľštiny. V Chorvátsku vyšiel v sérii tridsiatich súčasných európskych románov. Na motívy románu a jej poviedok vzniklo niekoľko študentských scenárov na VŠMU a FAMU, krátky animovaný film, monodrámy aj divadelné predstavenie. Monika je autorkou románu Na sútoku a knihy pre deti Hlbokomorské rozprávky.

Iveta Grófová absolvovala animovanú a dokumentárnu tvorbu na VŠMU. Jej hraný debut Až do mesta Aš mal premiéru na MFF Karlovy Vary a bol národnou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Ocenený bol na viacerých zahraničných festivaloch, získal cenu slovenskej filmovej kritiky za audiovizuálnu tvorbu a cenu za najlepší slovenský film MFF Bratislava 2012. Iveta režírovala viacero dokumentov (o.i. Blues pre sólo matky) aj roadmovie Denník plavby Moniky Kompaníkovej. So zámerom vyvíjať a produkovať autorské filmy založila produkčnú spoločnosť Hulapa film.

Marek Leščák študoval dramaturgiu a scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení, kde v súčasnosti pôsobí ako pedagóg. Je viceprezidentom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, členom Českej filmovej a televíznej akadémie a Európskej filmovej akadémie EFA. Ako scenárista pracoval na viacerých úspešných a oceňovaných filmoch ako napríklad Koza, Zázrak, Ďakujem, dobre, Až do mesta Aš, Cigán, Ilja, Hranica, Slepé lásky, My zdes, Slnečný štát, Orbis pictus, Záhrada.

Miesto konania podujatia: Klub Lúč, Kniežaťa Pribinu 3, Trenčín
Dátum začiatku podujatia: 7. Marca 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 7. Marca 2017 19:30
Pravdepodobné súradnice: 48.8955N 18.0392E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia O knihe a filme Piata loď

Fotografie
Podobné podujatia
Woody Allen: Sex noci svätojánskej
Overené podujatieWoody Allen: Sex noci svätojánskej
Divadelná sála, Posádkový klub (Dom armády), Trenčín, Trenčín
Úvod do meditácie
Overené podujatieÚvod do meditácie
New You štúdium, Trenčín
PETER LIPA & BAND
Overené podujatiePETER LIPA & BAND
KKC Hviezda, Trenčín