Od hračky po hračku

Podujatie Bratislava

Od hračky po hračku

Čarovné a rozprávkové dvere do BIBIANY sa otvárajú pre všetky zvedavé deti (a ich rodičov), ktoré sa chcú zahrať a objaviť staré historické hračky, legendárnu stavebnicu MERKUR, plyšového medvedíka, domček pre bábiky, či nové hračky, ktoré navrhli slovenskí dizajnéri.

Človek je tvor hravý, čo dokazujú nie len archeologické nálezy a historické zbierky, ale aj nejedno výtvarné dielo. Azda najznámejšie z nich je obraz „Detské hry“ svetoznámeho flámskeho maliara Pietra Brueghela (1560). Práve reprodukciou tohto obrazu sa začína výstava „OD HRAČKY PO HRAČKU“ od výtvarníčky Ingrid Abrahámfyovej a dizajnéra Romana Bezáka. Z 28 stredovekých hier na obraze je veľa takých, ktoré sa deti hrajú dodnes. A to je úloha pre malých návštevníkov našej výstavy, nájsť ktoré to sú. S históriou hračiek sa deti môžu zoznámiť prostredníctvom replík vytvorených podľa predlôh z archeologických nálezísk. Objekt Trójsky kôň symbolicky uzatvára časť o dávnej histórii hračiek a je zároveň miestom, kde sa deti môžu schovávať, preliezať a vymýšľať.

Priestor najmenšej miestnosti je navrhnutý ako povrch planéty. Je venovaná ikonickej kovovej stavebnici MERKUR. Ktorý dospelý by si na túto hračky nepamätal? Bola takmer v každej detskej izbe. Začala sa vyrábať v roku 1920, neskôr ju autor inovoval, prvky sa začali spájať skrutkami a maticami, a dostala meno MERKUR. Táto kreatívna stavebnica sa vyrába dodnes. Deti sa na výstave môžu hrať so zväčšenými prvkami tejto stavebnice, aj keď sú kvôli odolnosti iba z preglejky.

Najznámejšou textilnou hračkou je celkom určite plyšový medveď. O jeho problematickom pôvode sa deti dozvedia z jeho „rodného listu“ a v obrovskom náručí medveďa si môžu oddýchnuť aj rodičia. Nechýba ani dievčenský sen – domček pre bábiky, ktorý sa vyrábal pre dievčatá z bohatých šľachtických rodín. Niekedy si takýto domček želali nevesty ako svadobný dar. Na výstave má domček pre bábiky textilné prvky a deťom dáva priestor na hru na rodinu.

Dizajnér, inšpirovaný prvými drevenými stavebnicami, navrhol vo veľkej herni mesto ako obrovskú farebnú skladačku, kde môžu deti objavovať mestá a riešiť hlavolamy.
Posledná časť výstavy je venovaná plastovým hračkám a najznámejšej dizajnérke hračiek v bývalom Československu Libuši Niklovej. Dôvtipná „vynálezkyňa“ vytvorila 230 návrhov úspešných hračiek (gumové figúrky, figúrky s harmonikovým trupom, nafukovacie hračky,) z ktorých mnohé sa vyrábajú dodnes. V tejto časti výstavy predstavujeme aj súčasných slovenských dizajnérov detských hračiek. Deti si môžu pozrieť ich návrhy a inšpirovať sa nimi pri vymýšľaní svojej vlastnej hračky. Výstava je príspevkom BIBIANY k Roku dizajnu 2021, ktorý vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR.

Námet a scenár: Ingrid Abrahámfyová
Výtvarné riešenie: Roman Bezák Grafika: Slávka Brezinová Trvanie výstavy: 16. 9. 2021 - 27. 2. 2022

Fotografie
Podobné podujatia
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
BRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Overené podujatieBRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Incheba Expo Aréna, Bratislava
ESOTERIKA BIOSTYL
Overené podujatieESOTERIKA BIOSTYL
Incheba Expo Aréna, Bratislava
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava