Zámok bez zámkov

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Zámok bez zámkov

Aj v roku 2019 na Zvolenskom zámku pokračujeme v obľúbenom formáte podujatia „Zámok bez zámkov“, počas ktorého pre Vás otvárame brány zámku trošku netradične.

V apríli bude naším hlavným mottom krajina – bude nás zaujímať umenovedné ale aj ekologické hľadisko s ňou spojené a prinesieme Vám zaujímavých hostí, ktorí sa touto témou dlhodobo zaoberajú.


24. apríl 2019 │ 18.00

Staré sorty sú IN │ vstupné: 2,70 €

Prednáška a degustácia muštov starých ovocných odrôd

Staré a krajové odrody ovocných drevín sú vzácnym dedičstvom, ktoré pomaly mizne z krajiny. Ponúkajú pritom pestrú škálu chutí a využitia, ktoré u moderných odrôd nenájdeme. Možno aj preto začínajú byť  v posledných rokoch znova „in“. Popri popíjaní muštu sa vďaka lektorke Andrei Uherkovej dozvieme, prečo sú staré sorty opäť v kurze, akými aktivitami ich zachraňujú školy, ale aj širšia verejnosť a ako  ich návratu do krajiny môžeme napomôcť my.

 

25. apríl 2019 │ 18.00

Podoby krajiny │ vstupné: 2,70 €

Tandemová prednáška v rámci cyklu „Pozrime sa na to štýlovo“

Fotografie krajiny a prírody dnes zdobia nielen kalendáre, ale aj naše príbytky či pozadia monitorov. Môže sa preto zdať prekvapujúce, že príbeh estetického doceňovania krajiny začal až na prelome 18. a 19. storočia. Čo a ako na krajine ľudí oslovilo, ako ju poznávali, objavovali a nadchýnali sa ňou, ale i čo tomu predchádzalo a prečo tento príbeh začal až tak neskoro nám na príklade vybraných diel európskeho umenia porozpráva kurátor zbierok starého umenia Martin Čičo.

Druhú časť prednášky venujeme tvorbe maliara Rastislava Podobu. Výber z jeho prác zahŕňa niekoľko rozpracovaných a uzavretých cyklov, ktorými  sa dlhodobo zaoberá a kontinuálne v nich pokračuje. Pre všetky je zhodná reflexia a konštrukcia obrazového priestoru krajiny, ako prostredia pre proces slobodnej  maliarskej sebarealizácie a následne z pohľadu vnímania pozorovateľa ako obrazového okna, možného obývateľného priestoru. Priblíži nám vlastné východiská, spôsoby práce a podnety.


26. apríl 2019 │ 10.00

Z galérie von! │ vstupné: 0,50 €

Program pre žiakov ZŠ

Vyberieme sa po stopách zámockých záhrad od čistých rozľahlých plôch, až po romantické kvetinové zákutia zobrazené v starých obrazoch. Zahráme sa na záhradníkov a vdýchneme návršiu Zvolenského zámku farbu.

Mokrý variant / papierová jar v zámockom ateliéri

 

27. apríl 2019 │ 10.00

Zámok bez zámkov pre rodiny │ vstupné: 2 € / rodina

Netradičná interaktívna prehliadka okolia zámku venovaná rodinám s deťmi

Prežite s nami dopoludnie venované kúsku prírody obklopujúcej zámok na návrší. Viete rozlíšiť stromy podľa kôry a zvieratko podľa stôp?

Vydáme sa na cestu spojenú s hádankami a hravými úlohami, spolu s odborníkmi budeme pozorovať okrídlených obyvateľov zámku, spoznáme stromy a rastliny pod hradbami a zistíme, ako môžeme pomôcť prírode okolo nás.

Toto podujatie sme pre Vás pripravili v spolupráci s Nadáciou Ekopolis a SOS/BirdLife Slovensko.

Mokrý variant / neexistuje zlé počasie, len zle oblečený človek.

 

28. apríl 2019

Zvolenský zámok pre všetkých │ vstupné: voľné

V posledný deň podujatia Zámok bez zámkov Vám opäť sprístupníme naše expozície bezplatne.

 

 

 

 

 

 

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk