Ľudová strava v Gazdovskom dvore

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Ľudová strava v Gazdovskom dvore

Ľudová strava v Gazdovskom dvore

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pripravilo na štvrtý májový týždeň pre deti z materských škôl a žiakov základných i stredných škôl podujatie nazvané Ľudová strava. To sa bude konať v Gazdovskom dvore v myjavskej mestskej časti Turá Lúka, a to od 20. do 24. mája 2019. Na gazdovstve bude návštevníkov čakať gazdiná, ktorá im porozpráva veľa zaujímavostí o tom, ako sa stravovali ľudia v minulosti. Strava našich predkov bola predovšetkým varená, pripravovaná na otvorenom ohnisku. Hlavnou surovinou na prípravu jedál bola múka. K tradičným múčnym pokrmom sa radia varené cestoviny, ktoré v minulosti patrili medzi najrozšírenejšie jedlá. Koláče patrili k sviatočným pokrmom a na ich prípravu sa používala kvalitnejšia pšeničná múka. Piekli sa výnimočne a ich sortiment nebol široký. Chlieb patril k pokrmom, ktorý sa každodenne objavoval na rodinnom stole. Piekla si ho každá rodina sama, a to zvyčajne raz do týždňa. Množstvo upečených pecňov záviselo od počtu členov v domácnosti. Kašovité jedlá patria medzi najstaršie pokrmy. Pripravovali sa z obilnín, najmä z prosa, neskôr z jačmenných krúpov aj zemiakov. Krúpy boli potravinou, ktorú s obľubou konzumovali naši predkovia. A dobre vedeli prečo! Dodali im energiu na to, aby sa vedeli starať nielen o deti, pozemok, ale aj o celé polia a statky. Sú produktom z jačmeňa, ktorý v tej dobe pestovala každá rodina a tak boli krúpy ihneď po ruke a hlavne na stole. Jačmenné krúpy sú všestrannou potravinou. Používajú sa dodnes do polievok, omáčok, fašírok, či sa konzumujú iba samostatne a to vo forme kaše. Niektorí ľudia ich tiež používajú ako chutnú náplň do zabíjačkovej jaternice. Bežne pripravovaným pokrmom boli polievky, ktoré boli na obed často jediným chodom. Varili sa z rôznych druhov surovín, pričom prevažovali strukovinové polievky, ktoré sa pripravovali nasladko alebo nakyslo s pridaním mlieka i octu. Pripravovali sa často nakyslo, zahusťovali sa zatrepávaním alebo zasmažením, bolo zvykom zajedať ich s chlebom. Mäso a mäsové polievky sa varili zriedkavejšie, väčšinou len na významné rodinné udalosti a sviatky. V domácnostiach sa používali najčastejšie strukoviny, najmä fazuľa, hrach, cícer a šošovica. Zemiaky boli tiež podstatnou surovinou na prípravu jedál a tvorili súčasť každodennej stravy. Konzumovali sa samostatne, a to varené alebo pečené. Široké uplatnenie našli ako prídavok do iných pokrmov. Mlieko bolo tiež nevyhnutnou základnou súčasťou každodennej stravy, či už surové alebo varené. Pilo sa sladké aj kyslé. Z mlieka robili výrobky ako smotanu, tvaroh, syr a maslo. Sortiment pestovanej zeleniny a ovocia v minulosti nebol taký široký ako dnes. Zelenina a ovocie sa konzumovali v surovom i varenom stave. Zo zeleniny sa najviac konzumovala kapusta, na jeseň hlávková a v zime kvasená. Ovocie sa na zimu sušilo alebo uskladňovalo v čerstvom stave. Zo sliviek sa varil lekvár. Med sa používal ako sladidlo. Veríme, že aj takouto formou prezentácie sa aspoň sčasti podarí vytvoriť deťom predstavu o stravovaní našich predkov. Vstupné na podujatie je 1,50 € a v prípade záujmu sa treba záväzne prihlásiť na týchto kontaktoch: Centrum tradičnej kultúry v Myjave Partizánska ul. 290/17, 907 01 Myjava tel.: 034/621 32 52, 0918 968 706 e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk