Bratislava Mozart Festival 2019

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Bratislava Mozart Festival 2019

Šiesty ročník Bratislava Mozart Festival 2019 prinesie aj tento rok bohatý program. Festival tvoria štyri koncerty plné výnimočných diel prezentovaných významnými slovenskými a európskymi umelcami.

Otvárací koncert 25. októbra je venovaný mimoriadnemu opusu Requiem KV 626, z pera rakúskeho skladateľa W. A. Mozarta. Vznešené tóny tohto diela sa rozoznejú Katedrálou sv. Martina v štýlovom podaní Orchestra 1756, zboru Cantus XVII a sólistov salzburskej koncertnej spoločnosti pod taktovkou Konstantina Hillera.

O niečo komornejšie zloženie bude vládnuť druhému koncertu, dňa 27. októbra. Nemecký Grundmann-Quartett so svojím umeleckým vedúcim, hobojistom Eduardom Weslym, predstaví v priestoroch Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca výber hobojových kvartet W. A. Mozarta a jeho súčasníka, Juraja Družeckého, ktorého 200. výročie úmrtia si v tomto roku pripomíname.

Predposledný koncert s názvom „Máte radi Brahmsa?”, sa koná v Hudobnom múzeu SNM v Brämerovej kúrii. Jeho dramaturgiu tvoria dve pozoruhodné skladby, Sonáty op. 120 pre klarinet a klavír. Brahms ich venoval svojmu dobrému priateľovi klarinetistovi Richardovi Mühlfeldovi.  Diela uvedú poprední slovenskí umelci Ladislav Fančovič (klavír) a Róbert Šebesta (klarinet).

Neobyčajný umelecký zážitok ponúkne aj záverečný koncert Bratislava Mozart festivalu 2019. Gran Partita KV 360/371a W. A. Mozarta pre dvanásť dychových nástrojov a kontrabas je unikátnou ukážkou v oblasti repertoáru pre spomínané nástroje. Jej podmanivé tóny predvedú hudobníci formácie Schöllnast consort pod umeleckým vedením svetoznámeho hobojistu Alfreda Bernardiniho, 10. novembra 2019 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. 
Dramaturgia tohtoročného festivalu ponúkne naozajstné skvosty klasickej hudby popretkávané odborným sprievodnym slovom a s malým bonusom pre návštevníkov v podobe občerstvenia na vybraných koncertných večeroch.