Rytieri na Devíne

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Rytieri na Devíne

Rytieri na Devíne

Na čo všetko sa môžete tešiť? Na porovnanie sveta kresťanskej aj osmanskej kultúry a ich vzájomné konfrontácie.

10,00 – Otvorenie brán hradu
11.00 – Otvárací ceremoniál, v ktorom svoju pripravenosť a silné stránky v takzvanej “joklame” predvedú janičiari – výkvet tureckej armády 12.00 – Hrdinovia protiturecký bojov – predstavenie plné šermu a emócií inšpirované skutočnými osobnosťami našej minulosti, ktoré pri obrane Uhorska proti tureckej armáde vynikali odvahou a hrdinstvom a neváhali za svoju krajinu obetovať život 13.00 – Orientálne tance 14.00 – Náš Tatko – satirický tragicky ladený príbeh z obdobia “hugenotských vojen” vo Francúzsku. Námet na jeho vznik možno hľadať v epizóde románu Traja mušketieri od Alexandra Dumasa 15.00 – Veselý šaško Fjodor 16.00 – RYTIERSKY turnaj usporiadaný pri uzatváraní mieru s Osmanskou ríšou. Inšpirovaný autentickým dianím pri nastolení tzv. “Žitavského mieru”, ktorý uzavrel palatín Thurzo. Významní autentickí bojovníci oboch strán sa stretnú v boji na počesť uzavretia mieru, hoci všetko nebude prebiehať celkom mierumilovne, ako by sa očakávalo 17.30 – Recitál uhorskej a tureckej poézie a hudby 18.20 – Záverečný ceremoniál z ukážok šermu z daného obdobia 19.00 – Uzavretie areálu hradu

Počas celého dňa bude možné vystreliť si z luku v dobovej strelnici, povoziť sa na živom či drevenom koni, pristaviť sa v dobovej mučiarni alebo si kúpiť drobnosť u remeselných výrobcov – všetko za dodržania aktuálnych hygienických nariadení a opatrení.

Vstupné: rodinné – 17€ / základné – 8€ / zľavnené – 4€

V prvú augustovú sobotu – 7. 8. 2021 – sa na hrade Devín vrátime do čias, kedy turecké vojská ohrozovali naše dnešné územia.

Tešíme sa na vašu návštevu!