Prázdniny s remeslom v Banskej Bystrici

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Prázdniny s remeslom v Banskej Bystrici

RCR ÚĽUV Banská Bystrica ponúka pre deti a mládež (8–15 r.) prázdninové kurzy tradičných remeselných techník v dielňach, kde si deti majú možnosť vyskúšať ručné zhotovenie výrobkov z prírodných materiálov. Kurzy sú organizované formou denného tábora so začiatkom vždy v pondelok až piatok v čase od 8.00 hod. do 15.30 hod. Kapacita každej dielne je maximálne šesť detí. Pre každého účastníka je zabezpečená strava. Garantujeme individuálny prístup.

Program v dielňach

Hrnčiarska dielňa
Práca s hlinou: modelovanie, točenie na hrnčiarskom kruhu. Rozprávanie o hrnčiarskom remesle.

 

Košikárska dielňa
Práca s kukuričným šúpolím alebo slamou: zhotovovanie šúpoľových bábik a zvieratiek alebo ozdôb zo slamy. Rozprávanie o prírodných materiáloch a výrobkoch.

Drotárska dielňa
Práca s drôtom: základné techniky pletenia a opletania hlinených nádob, zhotovenie drobných dekoratívnych predmetov z drôtu. Rozprávanie o drotárskom remesle.

Rezbárska dielňa
Práca s rôznymi nástrojmi na opracovanie dreva. Zhotovenie drobného predmetu, hračky z dreva. Poznávanie jednotlivých drevín.

Tkáčska dielňa
Tkanie na krosnách: utkanie handričkového koberčeka. 
Textilné techniky: tkanie na doštičke, základy paličkovania, technika viazania strapcov a uzlov, batikovanie, práca s vlnou - plstenie. 

Maľba na sklo
Postup a technológia maľby na sklo, práca s farbami a štetcom, tvorba vlastných obrázkov. 

Zmena programu vyhradená.

Deti si v každej z uvedených dielní zhotovia výrobky, ktoré si ponechajú. Budú pracovať v zásterkách. Nemusia mať žiadne predchádzajúce skúsenosti s podobnou činnosťou. Výber techník je prispôsobený ich veku. Celoročná prevádzka Školy remesiel ÚĽUV im umožní ďalej sa venovať záujmovej krúžkovej činnosti.

Po absolvovaní plného programu – udelenie titulu Tovariš ľudovej umeleckej výroby.