MEDicína
Jednou z potravín, ktoré hojne používame
v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Môže byť nápomocný napríklad
pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových
infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi
medom z mesta a medom z vidieka? Ako vieme rozoznať kvalitný med
od menej kvalitného? Čo sa stane s prospešnými látkami v mede,
ak ho zamiešame do horúceho čaju? O mede a jeho využití v medicíne sa
budeme rozprávať v decembrovej Vede v CENTRE vo štvrtok 15. decembra 2022 o 17.00 hod. v CVTI
SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave. Môžete sa tešiť aj na ochutnávku
rôznych druhov medu. Hostkou vianočného špeciálu bude Mgr. Marcela Bučeková,
PhD., z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.
Mgr. Marcela
Bučeková, PhD., pôsobí v Laboratóriu
apidológie a apiterapie v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied
(ÚMB SAV) v Bratislave. Špecializuje sa na výskum včelích produktov,
predovšetkým proteínov včelieho pôvodu a ich biologických vlastností. Je spoluzakladateľkou projektu Medové laboratórium – zaviedli v ňom testovanie
antibakteriálnej aktivity medov, ktorú si môžu dať otestovať včelári,
výrobcovia medov aj konzumenti. Medové laboratórium
získalo Cenu za transfer technológií v kategórii Počin v oblasti transferu technológií v rámci konferencie COINTT
2022 (Cooperation Innovation Technology Transfer). ÚMB SAV dostal za metódu
stanovenia antibakteriálneho potenciálu medu v súťaži exponátov na
Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex 2022 v
Nitre cenu Zlatý kosák v kategórii Veda a výskum.
Podujatie sa uskutoční 15. decembra 2022 o 17.00 hod.
v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave v konferenčnej
miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na youtube CVTI SR. Ak
vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 14. decembra 2022 na
mail vnd@cvtisr.sk.
Čo je vedecká kaviareň?
Vedecké kaviarne pod názvom Veda
v CENTRE organizuje pre širokú
verejnosť pravidelne každý posledný štvrtok
v mesiaci o 17.00 hod. Národné centrum pre popularizáciu vedy
a techniky v spoločnosti (NCP VaT) pri Centre vedecko-technických
informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. mája 2008.