Prednáška MEDicína

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Prednáška MEDicína

MEDicína

Jednou z potravín, ktoré hojne používame v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Môže byť nápomocný napríklad pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi medom z mesta a medom z vidieka? Ako vieme rozoznať kvalitný med od menej kvalitného? Čo sa stane s prospešnými látkami v mede,
ak ho zamiešame do horúceho čaju? O mede a jeho využití v medicíne sa budeme rozprávať v decembrovej Vede v CENTRE vo štvrtok 15. decembra 2022 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave. Môžete sa tešiť aj na ochutnávku rôznych druhov medu. Hostkou vianočného špeciálu bude Mgr. Marcela Bučeková, PhD., z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.

Mgr. Marcela Bučeková, PhD., pôsobí v Laboratóriu apidológie a apiterapie v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (ÚMB SAV) v Bratislave. Špecializuje sa na výskum včelích produktov, predovšetkým proteínov včelieho pôvodu a ich biologických vlastností. Je spoluzakladateľkou projektu Medové laboratórium – zaviedli v ňom testovanie antibakteriálnej aktivity medov, ktorú si môžu dať otestovať včelári, výrobcovia medov aj konzumenti. Medové laboratórium získalo Cenu za transfer technológií v kategórii Počin v oblasti transferu technológií v rámci konferencie COINTT 2022 (Cooperation Innovation Technology Transfer). ÚMB SAV dostal za metódu stanovenia antibakteriálneho potenciálu medu v súťaži exponátov na Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex 2022 v Nitre cenu Zlatý kosák v kategórii Veda a výskum.

Podujatie sa uskutoční 15. decembra 2022 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na youtube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 14. decembra 2022 na mail vnd@cvtisr.sk.

Čo je vedecká kaviareň?

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE organizuje pre širokú verejnosť pravidelne každý posledný štvrtok
v mesiaci o 17.00 hod.
Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti (NCP VaT) pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. mája 2008.