ViolaKlasik - Martin Krajčo /gitara/ & Juraj Tomka /husle/

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

ViolaKlasik - Martin Krajčo /gitara/ & Juraj Tomka /husle/

ViolaKlasik - Martin Krajčo /gitara/ & Juraj Tomka /husle/

Srdečne Vás pozývame na prvý koncert cyklu ViolaKlasik:
VIRTUÓZNA HUDBA 19. STOROČIA

Predstavia sa
Martin Krajčo /gitara/
a
Juraj Tomka /husle/
s výberom skladieb virtuóznej hry 19. storočia, ktoré prednedávnom vydali na najnovšom CD.

PROGRAM:
Niccolò Paganini: Sonata Concertata
Mauro Giuliani: Duo Concertant, op. 25
Joseph Mayseder: Variations sur la Romance Partant pour la Syrie, op. 15
Joseph Mayseder: Polonese, op. 10. č. 1, A dur (gui arr. M. Giuliani)

Martin Krajčo
Vyštudoval hru na gitare v triede prof. Jozefa Zsapku na bratislavskom Konzervatóriu a na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU. Na mnohých európskych majstrovských kurzoch študoval pod vedením Costasa Cotsiolisa, Lea Brouwera, Alexa Garrobeho, Huberta Käppela, Zorana Dukića, Jorgosa Panetsosa, Alberta Walter Salina, Luisy Walkerovej a iných významných gitaristov. Ocenenia získal na domácich a medzinárodných súťažiach. Ako sólista spolupracoval s mnohými domácimi i zahraničnými orchestrami. Od roku 1997 je členom Bratislavského gitarového kvarteta, ktoré koncertovalo na Slovensku i v takmer všetkých krajinách Európy a jej metropolách. Je domácim priekopníkom hry na historických nástrojoch 19. storočia. Jeho diskografia obsahuje sólové diela (Torroba, Tansman, Mompou, Farkas, Brouwer, Bogdanović, Mertz), gitarové duetá (Mertz) a skladby pre gitarové kvarteto (Rossini, Ravel, Brouwer, Dyens, Falla, Piazzolla). Ako pedagóg hry na gitare pôsobí na na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU.

Juraj Tomka
Po štúdiu na Konzervatóriu v Bratislave, kde bol žiakom Stanislava Muchu, pokračoval na bratislavskej VŠMU ako žiak Jozefa Kopelmana a Alexandra Jablokova. Na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni študoval u Jana Pospíchala, Petra Schuhmayera a Johannesa Meissla (Artis-Quartett Wien). Je víťazom niekoľkých interpretačných súťaží, napr. držiteľ ceny Nadácie YAMAHA z roku 2010. Pôsobil v niekoľkých medzinárodných orchestrálnych telesách: International Youth Symphony Orchestra, Bremen, Wiener Jeunesse Orchester, Viedeň, European Union Youth Orchestra, pod vedením svetoznámych dirigentov. Účinkoval so Slovenskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Capellou Istropolitanou, Spira mirabilis, hral v Slovenskom kvartete, Sláčikovom kvartete Jána Strmenského, Klavírnom triu Istropolis. V súčasnosti je prvým huslistom Muchovho kvarteta, ale vystupuje aj sólovo, napr. so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Bratislave, Symfonickým orchestrom VŠMU Bratislava, Štátnym komorným orchestrom Žilina, Štátnou filharmóniou Košice, s Moyzesovým kvartetom, VŠMU Baroque Ensemble, Barokovým komorným orchestrom. Pôsobí aj ako pedagóg hry na husliach na Konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU.

Podujatie sa koná v rámci cyklu ViolaKlasik.
Projekt podporil Fond na podporu umenia

VSTUPNÉ: 3 € / 2 € (študenti, dôchodcovia)

Vstupenky si môžete zakúpiť priamo v Literárnej kaviarni VIOLA alebo rezervovať na info@literarnakaviaren.sk / 0905 688 665 (t.č. je aktívne v čase otváracích hodín kaviarne).
Platnosť rezervácie vstupeniek končí 24 hodín pred konaním podujatia. Ak rezervované vstupenky nebudú vyzdvihnuté v tejto lehote, budú zaradené do predaja.

Miesto konania podujatia: ViolaPrešov, Tkáčska 2, Prešov
Dátum začiatku podujatia: 6. Marca 2018 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 6. Marca 2018 20:00
Pravdepodobné súradnice: 48.995N 21.2415E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia ViolaKlasik - Martin Krajčo /gitara/ & Juraj Tomka /husle/