KLIMAKTÉRIUM... a čo? - komédia s pesničkami

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

KLIMAKTÉRIUM... a čo? - komédia s pesničkami

KLIMAKTÉRIUM... a čo? - komédia s pesničkami

BABSKÁ JAZDA ako LIEK
Jedna z najúspešnejších divadelných komédií Európy mieri na Slovensko!

DIVADLO KOMÉDIE už v septembri uvedie na slovenské javiská komédiálnu lahôdku s pesničkami, s veľavravným názvom: KLIMAKTÉRIUM... a čo? Táto inscenácia si dala za cieľ rozdávať divákom radosť, optimizmus a pozitívnu energiu. V hlavných úlohách sa divákom predstavia: Katarína Brychtová, Gizka Oňová, Zuzana Kocúriková, Zuzana Tlučková, Zuzana Vačková, Jeannetta Švoňavská, Jana Valocká, Dana Gudabová a Daniela Kuffelová.
Kto prišiel s touto témou a pre slovenské divadlo neznámym titulom?
BRYCHTOVÁ: Principál Divadla komédie Svetozár Sprušanský, ktorý je zároveň aj režisérom tohto predstavenia. Ale aj režisér úspešných inscenácií komediálneho a muzikálového žánru: Mamma Mia!, Šialené nožničky, Boyband, Aj muži majú svoje dni, Horúca sprcha a mnohých ďalších.
VALOCKÁ: Doslova niekoľko rokov komunikoval s autorkou tejto hry a napokon mu dala súhlas na uvedenie tejto skvelej komédie na Slovensku. Autorku hry, spolu s dvoma divadelnými a filmovými producentami, očakávame jna premiérach.
VAČKOVÁ: Keď pred vyše trinástimi rokmi uviedli v Poľsku túto komédiu, vtedy diváci aj kritici jednohlasne zvolali: „Takú vtipnú, otvorenú a úprimnú hru – so zmyslom pre humor a s decentnosťou spracovania témy – ešte nikdy nikto nenapísal!“ A mali pravdu. Myslím si to s nimi dnes aj ja.
KOCÚRIKOVÁ: Mimochodom, poľské herečky za svoje predstavenie získali vysoké štátne vyznamenanie od poľského ministra zdravotníctva za šírenie osvety a pozitívnej energie na danú tému.
OŇOVÁ: Dnes je toto predstavenie u našich severných susedov nielen divadelným fenoménom, ktorý má za sebou už vyše 2200 repríz, ale je predovšetkým očistným kúpeľom a posilňujúcim energetickým nápojom pre všetkých divákov.

Skúšali ste v júni, ale aj celé leto. Finišujete na začiatku septembra. Nebolo to náročné?
TLUČKOVÁ: Nesmierne. Nielen kvôli extrémnym teplotám, ktoré nás sužovali, ale aj množstvu korepetícií, nakoľko inscenácia stojí žánrovo na rozhraní komédie, frašky až kabaretu.
VALOCKÁ: Spievame tu až pätnásť piesní. Sú síce nádherné, melodicky pre diváka ľahko zapamätateľné, s nádhernými a vtipnými textami Martina Sarvaša, ale už len ich dôkladne naštudovať, bola riadna „fuška“.
TLUČKOVÁ: (povzdych) A k tomu tie choreografie! To viete, predsa len nie sme najmladšie.
KOCÚRIKOVÁ: Ale režisér nás vždy upokojoval: „Názov hry vás ospravedlní! Nič nesmie byť stroho dokonalé! Skôr ľudsky uveriteľné a tým aj divákom blízke.“ Ale my sme sa snažili podať čo najprofesionálnejšie výkony. Tak v príprave, ako aj počas generálok. Veríme, že sa to premietne aj do samotného predstavenia.

Predstavte nám príbeh a postavy, ktoré v tejto hre zosobňujete.
ŠVOŇAVSKÁ: Hrdinky našej inscenácie – Pamela, Kristína a Žofia – sa stretávajú na narodeninovej oslave Mariky – tú hrám ja. Aby sa nielen zabávali a rekapitulovali svoj doterajší život, ale aby sa povzniesli nad problémy, ktoré im prináša všedná každodennosť.
KUFFELOVÁ: Pre niektorú je to strata práce, nevyspytateľní chlapi, pre inú sú to zasa jej deti, zdravotný stav a starnutie. Lebo ten údel postretol – či postretne – každú z nich a navzájom ich spája!

Neobávate sa, že téma „klimaktéria“ v spojitosti so žánrom komédie môže odradiť potenciálne diváčky prísť na vaše predstavenie?
OŇOVÁ: Práve naopak! Ja som nadšená samotnou predlohou, nápadom venovať sa v divadle tejto delikátnej ženskej téme, ale predovšetkým postavami hry. Naše hrdinky sa majú rady, ale si aj jedna druhú s chuťou doberajú. Vedia si zo seba vystreliť! Samu seba však žiadna neberie príliš vážne.
KOCÚRIKOVÁ: Ak vzdorujú svojmu osudu, tak humorom a sebairóniou. Nič im nie je sväté. Predovšetkým nie ich vek, vzhľad a váha. (smiech)
GUDABOVÁ: Ani návaly a iné prejavy menopauzy.
VAČKOVÁ: Bavia sa a spievajú aj o vážnych momentoch súčasnej ženy. A to nás s týmito postavami spája!
TLUČKOVÁ: Dúfame, že aj u nás na Slovensku, aktuálnosť a otvorenosť zobrazovanej témy spojí hľadisko s javiskom. Aby diváčky mohli spontánne komentovať dej hry a slová našich hrdiniek: „To sa stalo aj mne! To poznám! Veď to je akoby o mne!“
KUFFELOVÁ: Chceme urobiť všetko pre to, aby predstavenie bolo akousi spoločnou „babskou jazdou“ plnou humoru, ktorý je tým najlepším a najúčinnejším liekom na starosti dneška.
BRYCHTOVÁ: Na prvý pohľad neprekonateľné problémy takto prestanú byť neriešiteľné a môžu sa stať pre divákov nie takými strašnými a nezdolateľnými.

Množstvo textu, vtipné bonmoty, pätnásť piesní, ale aj choreografie a pohybové etudy. Záruka dobrej zábavy a kvalitnej komédie. Ale na skúškach obrovská drina. Neliezli ste si občas na nervy?
VAČKOVÁ: Náš herecký ´babinec´ doslova žije hrou a jej témou. Aj počas prestávok. Nebola núdza o vtipné príhody, ani o osobné skúsenosti a zážitky, ktorými sme dopĺňali život našich hrdiniek na scéne.
VALOCKÁ: Niekedy sa na skúškach potí krv, v očiach sa objavia slzičky, inokedy smiech a radosť z vytvorenia vtipnej situácie. Vždy sme si však vzájomne pomáhali a „fandili“.
ŠVOŇAVSKÁ: O čo sa ale najviac spoločnými silami snažíme, je dosiahnuť súzvuk, spoločnú chémiu hrdiniek a ich príjemné „ladenie“ počas samotnej hry.
KOCÚRIKOVÁ: To musia diváci z javiska cítiť predovšetkým. Už teraz sa na nich tešíme.

18
Okt 2018
19:00

DK Ružinov - Veľká sála, Bratislava