Pozrime sa na to štýlovo - "Nie je koruna ako koruna"

KATEGÓRIA:
Zdieľať podujatiePridať fotografiePridať do môjho kalendára

Pozrime sa na to štýlovo - "Nie je koruna ako koruna"

Slovenská národná galéria pripravila na rok 2018 pre svojich návštevníkov na Zvolenskom zámku cyklus kurátorských výkladov spojených s prednáškami na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia nám na vybranom diele dané výtvarné obdobie. Následne prebehne prednáška s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych oblastí. Súčasťou cyklu budú každú tretiu sobotu aj tvorivé ateliéry venované deťom mládeži a nadšencom výtvarného umenia.

Nie je koruna ako koruna

V októbrovej prednáške z cyklu „Pozrime sa na to štýlovo“ si povieme detaily o tom, ako sa Svätoštefanská koruna dostala na Zvolenský zámok. Kto ju dal priviezť a prečo sa jej strážcom javil Zvolenský zámok, ako to najvhodnejšie miesto úschovy? V druhej časti prednášky sa dozvieme viac o vývoji platidiel a ich dejinách v období raného stredoveku. Budeme sa venovať téme korunovačných medailí a mincí, ktoré mali pri korunováciách pamätnú a symbolickú funkciu.

 

Zuzana Ludiková

kurátorka zbierok starého umenia

Absolventka odboru Veda o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (2000). Jej hlavnou oblasťou záujmu je maliarstvo a sochárstvo 16. a 17. storočia. Aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied (2012 - 2017).

 

Daniel Haas Kianička

historik a kurátor fondu medailí, Múzeum mincí a medailí Kremnica

Vyštudoval dvojodbor archívnictvo – história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval študijný pobyt na Univerzite Viedeň – Inštitúte pre numizmatiku a peňažné dejiny (2005 – 2006) a v roku 2009 ukončil doktorandské štúdium na Historickom ústave Slovenskej akadémie vied v odbore slovenské dejiny. Venuje sa dejinám medailérstva a kremnickej mincovne, dejinám Kremnice a raného novoveku a v súčasnosti pôsobí ako historik a kurátor fondu medailí v Múzeu mincí a medailí v Kremnici.

Vstup 2,70 €.

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk