Poľská filmová škola

Podujatie Bratislava

Poľská filmová škola

Poľská filmová škola 23. 1. 2018 18:00

V druhej polovici 50. rokov 20. storočia vstupuje na profesionálnu scénu skupina absolventov filmovej školy v Lodži, ktorá významne poznačila podobu národnej kinematografie. Jedinečný tvorivý prúd v období rokov 1955 až 1965 nazývame poľskou filmovou školou (Polska szkoła filmowa). Mladí filmári, inšpirovaní nielen talianskym neorealizmom, ale aj ďalšími aktuálnymi svetovými kultúrnymi trendmi a filozofickými smermi, ako aj v súvislosti s práve prebiehajúcim politicko-spoločenským odmäkom v Poľsku, skoncujú s epochou socrealistického filmu, a po rokoch zamlčovania nastoľujú vo svojich dielach bytostné témy povojnového vývoja v krajine: okupácia, tabuizované aspekty domáceho odboja, Varšavské povstanie, obsah a zmysel hrdinstva, ale aj témy súčasnosti, s dôrazom na existenciálny rozmer bytia filmových hrdinov. Poľskú filmovú školu reprezentujú tvorcovia ako Wojciech Jerzy Has, Jerzy Kawalerowicz, Tadeusz Konwicki, Kazimierz Kutz, Stanisław Lenartowicz, Andrzej Munk, Stanisław Różewicz a samozrejme Andrzej Wajda. Cieľom prednášky je najprv aspoň rámcovo objasniť zložitý historický politicko-spoločenský rámec poľského vývoja, na pozadí ktorého sa prúd poľskej filmovej školy rodí, potom sa na príklade Wajdovho filmu Popol a diamant zameriame na špecifické dramaturgické, tvorivé i realizačné hľadiská význačného, reprezentatívneho diela školy.
Tomáš Hučko

Popol a diamant
Popiól i diament / Poľsko * 1958 * 96‘ * OV (poľ.) + ST (sk)

R: Andrzej Wajda S: Jerzy Andrzejewski, Andrzej Wajda K: Jerzy Wójcik H: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzewska, Jan Ciecierski, Zbigniew Skowroński a ď.

Jedno z najvýznamnejších diel tzv. poľskej filmovej školy. Existenciálna filmová dráma sa odohráva v priebehu jediného dňa - ôsmeho mája 1945, v prvý deň mieru a v priebehu nasledujúcej noci. Maciek Chełmicki, vojak podzemnej armády (Armija krajowa), sa ocitá v epicentre pokračujúceho zápasu o budúcnosť Poľska, v ktorom sa neprestáva zabíjať. Na pozadí veľkých dejín rieši mladý hrdina dilemu svojej existencie, svojej budúcnosti. Sľub vernosti vlasti sa stretáva v konflikte s túžbou po obyčajnom ľudskom šťastí.

Miesto konania podujatia: Filmový kabinet, Špitálska 2206/4, 811 08 Bratislava, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 23. Januára 2018 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 23. Januára 2018 21:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1469N 17.1158E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Poľská filmová škola

Meno organizátora: Filmový kabinet
Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.