POZRIME SA NA TO ŠTÝLOVO - Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby

Podujatie Zvolen

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy
Web organizátora:
www.sng.sk/zvolen
Ďalšie podujatia v meste Zvolen

Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby

Témou prednášok bude vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo na prelome stredoveku a novoveku. V druhej polovici 15. storočia prišlo k oživeniu nástenného, no najmä tabuľového maliarstva. Niekedy išlo o inšpiráciu, preberanie jednotlivých motívov i celých kompozícií, inokedy priam otrocké kopírovanie. Na príkladoch niekoľkých originálov si ukážeme mechanizmus prenosu foriem z jedného umeleckého druhu do druhého a budeme sa venovať aj narastajúcemu významu nového média na prahu novoveku.

 

Dušan Buran                                                                                                                                                  vedúci kurátor zbierok starého umenia

Absolvent Dejín umenia na FF UK v Bratislave (Mgr. 1992) a Technickej univerzite v Berlíne (Dr. phil. 2000). Pracuje ako kurátor Zbierky gotického umenia a zároveň vedúci kurátor Zbierok starého umenia SNG v Bratislave. Venuje sa stredovekému sochárstvu a maliarstvu, umeniu a architektúre 20. storočia i otázkam muzeológie a pamiatkovej starostlivosti. Je editorom knihy Dejiny slovenského výtvarného umenia – Gotika a kurátorom rovnomennej výstavy (SNG Bratislava 2003/2004), autorom a spoluautorom niekoľkých výstavných projektov doma aj v zahraničí.


Martin Čičo                                                                                                                                                    historik umenia

Historik umenia od roku 2007 pôsobiaci v Slovenskej národnej galérii ako kurátor zbierky starej kresby a grafiky. Zaoberá sa dejinami grafiky, umením 16. – 18. storočia, osobitne ikonografiou a dejinami zobrazovania Bratislavy, ale aj iných miest. Z týchto oblastí pripravil viacero výstav, publikoval odborné štúdie a články doma i v zahraničí. Ako odborný konzultant sa podieľa na obnove Kalvárie v Banskej Štiavnici a opakovane prednášal aj na podujatiach pripravovaných na Zvolenskom zámku.

 

Vstup 2,70 €

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk