Pozrime sa na to štýlovo - "Renesancia až za hrob"

Podujatie Zvolen

Žiadny obrázok
Pridať do môjho kalendára
Kultúra, Prednášky, besedy, kurzy
Web organizátora:
www.sng.sk/zvolen
Ďalšie podujatia v meste Zvolen
Podrobnejšie informácie: stanislava.kocisova@sng.sk

Slovenská národná galéria v roku 2019 nadväzuje na cyklus kurátorských výkladov spojených s prednáškami na netradičné témy s názvom „Pozrime sa na to štýlovo“. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na konkrétnu tému z dejín umenia a priblížia nám dané výtvarné obdobie. Druhá časť večera bude patriť pozvaným hosťom a odborníkom z rôznych oblastí. Súčasťou cyklu budú aj sobotné tvorivé ateliéry venované rodinám s deťmi, mládeži a nadšencom výtvarného umenia. Vstup 2,70 €.

 

 

Renesancia až za hrob

Predstaviteľov najvyššej šľachty v Uhorskom kráľovstve v ranom novoveku pochovávali na rodových pohrebných miestach. Magdaléna Székely ab Ormosd s ohľadom na očakávania kladené spoločnosťou na príslušníčku magnátskeho rodu objednala pre svoju rodinu náhrobnú pamiatku, ktorú dnes považujeme za  jednu z najvýznamnejších renesančných náhrobných pamiatok domáceho prostredia. Pri voľbe miesta svojho posledného odpočinku pred trojnásobnou vdovou stáli viaceré alternatívy. Jej rozhodnutie malo následky až za hrob. S kým sa stretne v nebi?

Druhá časť prednášky bude venovaná súčasnému pochovávaniu. Projekt „Záhrada spomienok“ vo Zvolene je prvý prírodný cintorín na Slovensku, na ktorom sa združuje úcta k ľuďom so šetrnosťou k prírode. Nenájdete na ňom žiadne náhrobky, popol zosnulých je ukladaný ku kvetinovým záhonom či ku koreňom stromov.

 

 

Zuzana Ludiková

kurátorka zbierok starého umenia

Absolventka odboru Veda o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (2000). Jej hlavnou oblasťou záujmu je maliarstvo a sochárstvo 16. a 17. storočia. Aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied (2012 - 2017).

 

 

Andrea Uherková

Koordinátorka projektu SadOVO a prírodného cintorína Záhrada spomienok

Vyštudovala ekológiu a ochranu biodiverzity na Technickej univerzite vo Zvolene. Je absolventkou Sokratovho inštitútu, kam priniesla tému prírodného pohrebníctva, v ktorom vidí zmysel a odvtedy ho pomáha rozvíjať na Slovensku. V Záhrade spomienok má na starosti jej dotváranie, fungovanie, komunikáciu s pozostalými a pomoc pri tvorbe obradov. Absolvovala kurzy o sprevádzaní umierajúcich a pozostalých so zdužením Ke kořenům a so Zenith Virago.

 

 

Kontakt

tel.: 045/24 53 001

e-mail: lektori.zvolen@sng.sk

Meno organizátora: Slovenská národná galéra
Fotografie
Podobné podujatia
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
OD TEREZKY PO HUTU
Overené podujatieOD TEREZKY PO HUTU
Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica
Koncert ku dňu matiek
Overené podujatieKoncert ku dňu matiek
Dom kultúry Podborová, Zvolen
TICHÁ NOC
Overené podujatieTICHÁ NOC
Aula SZU, Banská Bystrica
INVALID PRODAKŠN
Overené podujatieINVALID PRODAKŠN
EPOS Sandokan, Veľký Krtíš
Výmenník rastlín 2024 v múzeu
Overené podujatieVýmenník rastlín 2024 v múzeu
Kammerhof – nádvorie, Banská Štiavnica