Preßburger Klezmer Band & The Wladigeroff Brothers & Guests

Podujatie Bratislava

Preßburger Klezmer Band & The Wladigeroff Brothers & Guests

14th KlezMORE Festival Vienna & Bratislava

PREßBURGER KLEZMER BAND (SK, SRB)
Jedinečné bratislavské hudobné zoskupenie Preßburger Klezmer Band si od svojho založenia v roku 1995 získalo množstvo priaznivcov. Táto prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň jednou z najlepšie hodnotených skupín svojho zamerania v Európe. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru – to všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov, ako jazz, reggae a latino. Preßburger Klezmer Band súčasne patrí medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music. Skupina od svojho vzniku absolvovala stovky rozmanitých vystúpení nielen na Slovensku, ale aj v Európe i zámorí, počnúc multižánrovými hudobnými festivalmi, cez koncerty v kluboch a v klasických hudobných sálach, komornými vystúpeniami až po zábavy na plesoch, oslavách a svadbách. Vystúpenia kapely prinášajú podmanivú interpretáciu známych i unikátnych piesní predovšetkým v jazyku jidiš, ale aj v slovenčine, maďarčine, angličtine a balkánskych jazykoch. Vyjadrujú aj strhujúcu emotívnosť a tanečnosť klezmerovej hudby. Preßburger Klezmer Band má na konte sedem albumov a mnoho úspešných spoluprác na filmových, divadelných a iných projektoch. CD kapely TANTS MIT MIR!, na ktorom sa Preßburger Klezmer Band predstavil spolu vynikajúcimi zahraničnými hudobníkmi (jeden z najlepších klezmerových klarinetistov – Merlin Shepherd z Veľkej Británie, virtuózny cimbalista Marcel Comendant z Moldavska, akordeónový Balkan Express – Miroslav Vuković z Bosny a talentovaná speváčka Anita Ribar zo Srbska), obdržalo prestížne ocenenie RADIO_HEAD AWARD 2012 za najlepší album roka v kategórii World/Folk.

ČLENOVIA
Marta Potančoková / Ivana Ecetová – sólový spev
Snežana Jović - Werner (Srbsko) – akordeón, sólový spev
Andrej Werner – husle, vokály
Miro Lago – klarinet, vokály
Valér Miko – klavír, vokály
Samo Alexander – kontrabas, sólový spev
Jano Oriško – bicie, perkusie

The Wladigeroff Brothers "KlezMORE" Connect Ensemble (BG, USA)

Alexander Wladigeroff – trúbka, krídlovka
Konstantin Wladigeroff – klavír, klarinet
Benjy Fox-Rosen – spev
Melissa Coleman - violončelo
& hostia

Bratia Konstantin a Alexander Wladigeroff pochádzajú z hudobníckej rodiny s mimoriadne bohatou tradíciou. Matka Willy Chobanova-Wladigerova – herečka, sestra Ekaterina Wladigerova – hudobníčka, otec Alexander P. Wladigeroff – dirigent a dokonca v ich žilách koluje aj krv tvorcu slávneho filmu Doktor Živago Borisa Pasternaka. Talentovaní a mnohostranní. Meno Wladigeroff je synonymom pre umelecký zážitok najvyššej úrovne. Tretia generácia hudobníkov s maximálnym nasadením a srdcom, Wladigeroff Brothers (Alexander a Konstantin) sa narodili v roku 1978 v Sofii a preukázali už v ranej mladosti nesmierny hudobný talent. Obaja bratia sú dvojčatá, rovnako ako ich starý otec Pancho Wladigeroff (bez pochyby najznámejší bulharský hudobný skladateľ - symbol pre spájanie bulharskej ľudovej hudby so západnou tradíciou) a jeho brat huslista Lyuben Wladigeroff.

Aj keď tak silné hudobnícke zázemie a tradícia môžu byť aj silným bremenom a veľkou zodpovednosťou, Wladigeroff Brothers to zvládajú s ľahkosťou. Alexander (trúbka, krídlovka a klavír) a Konstantin (klavír, klarinet a kompozícia) študovali na hudobnej akadémii pomenovanej po ich starom otcovi v Sofii predtým, ako sa vydali na svoju ďalšiu hudobnú dráhu do Viedne. Rýchlo sa stali vyhľadávanými hudobníkmi s excelentnou povesťou nielen v Rakúsku, ale aj v zahraničí. Už na ich debutovom albume „Wanderer in Love“ (2007 - Extraplatte) získali nepochybný hudobný odstup od ich rodinnému umeleckému klanu a vybudovali si vlastný hudobný profil. S albumom „For the Greatest Little Things“ (2011 - Holophon) sa ich úsilie o ideálnu fúziu tradičných balkánskych melódií s jemnými zvukmi jazzu dostalo do hudobných výšin. Nasledovali ďalšie dva Funky-Latin-Vocal-Jazz albumy: „Dreaming Of Dreams„ (2013 - Home Music) & „Dedicated Sounds“ (2014 - Red P Music), v ktorých súrodenci predstavili úplne inú štylistiku a hudobnú kreativitu. Sedem vlastných kompozícií najnovšieho albumu „The Rag Waltz Time“ vydaného v tomto roku ukazuje ich nezameniteľnú hudobnú pečať. Sami ho nazývajú Soundtrack pre fantáziu poslucháča. Celkom zámerne na tomto albume flirtujú so zvukmi swingu, jazzu a Balkánu a modernými rytmami. Boris Pasternak povedal, že talent v najvyššom a najširšom slova zmysle je darom života. Na Feel Good albume „The Rag Waltz Time“ sa Wladigeroff Brothers opäť raz podelili o svoj nesporný hudobný talent, radosť a životnú energiu a my tento dar s radosťou prijímame (Reneé Gadsden – prestížna hudobná kritička).

Na koncerte v Bratislave (prvom na Slovensku vôbec) sa Wladigeroff Brothers predstavia s prominentnými hudobnými hosťami ako napr. známym klezmerovým hudobníkom Benjy Fox – Rosen (USA) a čelistkou Melissou Coleman (USA) s programom popretkávaným balkánskou hudbou, klezmerom a jazzom.

Jedinečný hudobný zážitok, ktorý si nenechajte újsť!

Miesto konania podujatia: Kultúrne zariadenia Petržalky, Rovniankova 3, Bratislava
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/Event/14th_KlezMORE_Festival_Vienna_Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 6. Novembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 6. Novembra 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1167N 17.1108E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Preßburger Klezmer Band & The Wladigeroff Brothers & Guests

Meno organizátora: Preßburger Klezmer Band
Fotografie
Podobné podujatia
Stredovek v Sade 2024
Overené podujatieStredovek v Sade 2024
SAD JANKA KRÁĽA, Bratislava
LOVESTREAM FESTIVAL 2024
Overené podujatieLOVESTREAM FESTIVAL 2024
na starom letisku vo Vajnoroch, Bratislava