Preßburger Klezmer Band: Balady

Podujatie Trnava

Po siedmich úspešných albumoch a viac ako dvadsaťročnej činnosti prichádza PREßBURGER KLEZMER BAND s novým projektom BALADEN alebo BALADY. Zohraná zostava sa v posledných rokoch zameriavala najmä na tanečnejšiu hudbu s pečiatkou klezmer, nebránila sa ani hudbe z Balkánu, latinu a jazzovým odbočkám. Nový koncertný program Balady má však omnoho naliehavejšiu ambíciu, ktorá skupinu posúva do nových rozmerov umeleckej činnosti, smerom k zberateľskej a vzdelávacej. A aj to je jedna z nosných ideí programu židovských Balád, ktorý je možno v porovnaní s predchádzajúcimi komornejším, no obsahuje v sebe veľkú dávku emócií v podobe piesní o láske, živote a Bohu.

Balady vznikli na podnet znovuobjavenia hudobnej tvorby Arie (Aladára) Ben Erez Abrahamsona (1904 – 1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave, zhudobňoval básne najznámejších jidiš básnikov. Tento námet zapadá do súčasných aktivít skupiny, ktorá neúnavne zbiera námety a zdroje v židovskej hudbe z Bratislavy a Slovenska. Hudobný nápad navyše splýva so zámerom predstaviť projekt „židovských balád“, t.j. zhudobnených básní najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš. „Objavili [sme] čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať aj ako balady, do ktorých sa nám podarilo zapracovať aj niekoľko piesní a skladieb pôvodom zo Slovenska. Napriek tomu, že ide o zmes novokomponovaných piesní a nového stvárnenia historických nahrávok, náš nový program pôsobí, akoby vznikol naraz,“ objasňuje huslista Andrej Werner.

Aktuálna aktivita Preßburger Klezmer Band je nepochybne významným príspevkom k obnove nehmotného kultúrneho dedičstva nielen židovskej, ale aj slovenskej hudobnej kultúry. Pozývame vás na večer s kolektívom, ktorý (slovami M. Shepherda, britského virtuóza a lektora klezmeru) „...spája energiu s vitalitou, ktorá postaví obecenstvo na nohy...“. Aj keď si možno tentokrát menej zatancujete, o to viac sa budete môcť započúvať do nádhernej hudobnej poetiky, ktorá výrazne ovplyvnila aj prostredie Slovenska.

Dĺžka trvania: 90 min

Meno organizátora: MaxiTicket.sk
Fotografie
Podobné podujatia