Prvá výstava výtvarných návrhov zo slovenských videohier

Podujatie Košice

Prvá výstava výtvarných návrhov zo slovenských videohier

Výstava Fázy a koncepty / Homo Ludio Artifex bude v Košiciach prezentovať tzv. concept art (výtvarné návrhy) niekoľkých vybraných herných projektov, zastúpených malými vývojármi i veľkými štúdiovými projektmi. Slovenská herná vývojárska scéna zažíva v poslednej desiatke rokov nevídaný rozmach. Na Slovensku sa v roku 2017 živí tvorbou hier podľa údajov Slovak Game Developer Association vyše 500 tvorcov v takmer 30 spoločnostiach.

„Fázy a koncepty prezentujú výtvarné návrhy slovenských hier v niekoľkých štádiách. Od prvopočiatočných nákresov a skečov, prípadne referenčných obrázkov a fotografií, cez prvé neotexturované modely, difúzne textúry alebo sprity, až po ich prepracovanie do výslednej podoby s akou sa stretneme vo vydanej hre,“ hovorí o výstave kurátor zbierky multimédií Slovenského múzea dizajnu Maroš Brojo.
Vybrané hry a ich výtvarníci budú zároveň aj ukážkou toho, aké tituly sa na našom území aktuálne vyvíjajú, pričom 3 zo 6 vystavených hier sú ešte stále nedokončené a jeden titul nebude nikdy vydaný. Návštevníci výstavy tak majú jedinečnú príležitosť dozvedieť sa viac o projektoch, ktoré ešte len čaká dokončenie alebo sa ho dokonca nikdy nedočkajú.
To, že sú Košice spolu s Bratislavou baštou videohernej tvorby u nás dokazuje aj obsadenie výstavy. Organizátori vybrali hneď 2 hry z najvýznamnejších tunajších štúdií Games Farm a Eastworks. Zatiaľ čo sa hra Vikings - Wolves of Midgard inšpiruje nórskou mytológiou, druhá hra s názvom Grayzone je zameraná na vyobrazenie postapokalyptického sveta budúcnosti.
Nikdy nedokončený projekt najväčšieho slovenského herného štúdia Morning Men mal predstavovať zásadný odklon od doterajšieho zamerania na bezplatné hry orientované na masové publikum, čo potvrdzuje aj jeho výrazná výtvarná štylizácia s dôrazom na farebnosť a komiksový výraz.
Jedinečnou hrou, ktorú už niekoľko rokov vyvíja jediný tvorca – Vladimír Pribila, je aj titul Jester’s Quest s výtvarnosťami evokujúcimi pixel art éru 8 a 16 bitových hier. Je plná popkultúrnych referencií na obľúbené hry autora, obdobie prelomu 80. a 90. rokov 20. storočia alebo odkazov na slovenské reálie ako napríklad Bojnický zámok.
Vernisáž prebehne v galérii Alfa v Kasárňach/Kulturparku v Košiciach už 5. októbra. Výstava s podtitulom Homo Ludio Artifex – výtvarné návrhy v digitálnych hrách súčasnosti bude prvou svojho druhu na Slovensku, zameranou na talentovaných umelcov venujúcich sa vytváraniu výtvarných návrhov a tvorbe počítačových hier. Trvať bude do 29. októbra 2017. Výstava je spoločnou iniciatívou Katedry dizajnu Fakulty umení TUKE a Slovenského múzea dizajnu, ktoré spustilo pred necelým rokom v rámci svojich aktivít v zbierke multimédií aj podzbierku zameranú na slovenské počítačové hry.

Fázy a koncepty / Homo Ludio Artifex je zároveň sprievodným podujatím konferencie Game development – Visual art – Education, venovanej problematike vývoja hier v kultúrno-spoločenskom kontexte so špeciálnym ohľadom na výtvarné umenie a edukáciu, ktorá sa bude konať 19. – 20. októbra na Fakulte umení TUKE.
Partnermi podujatia sú Pixel Federation, Slovak Game Developers Association, Creative Industry Košice a Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach.
Vernisáž: 5. 10. o 18:00 hod. Trvanie výstavy: do 29. októbra.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V Košiciach dňa, 21. 9. 2017
Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach
Zsolt Lukács +421 905 560 498 ilustracie@gmail.com
http://www.k13.sk/udalosti/fazy-a-koncepty-vytvarne-navrhy-v-digitalnych-hrach-sucasnosti/

Miesto konania podujatia: KASÁRNE/KULTURPARK, Kukučínova 2, Košice
Dátum začiatku podujatia: 5. Októbra 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 29. Októbra 2017 18:00
Pravdepodobné súradnice: 48.7141N 21.2564E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Prvá výstava výtvarných návrhov zo slovenských videohier

Meno organizátora: Fakulta umení Košice
Fotografie
Podobné podujatia
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice
VitalFest Zdravia a Znania 2024
Overené podujatieVitalFest Zdravia a Znania 2024
Dom kultúry Jumbo, Masarykova 1667/2, 040 01 Košice, Košice
Plastic model show
Overené podujatiePlastic model show
Dom kultúry, Svit
ABC stavebníctva-Záhrada
Overené podujatieABC stavebníctva-Záhrada
Mestská športová hala, Prešov
BURZA PRÁCE 2024
Overené podujatieBURZA PRÁCE 2024
Mestské kultúrne stredisko, Bánovce nad Bebravou