Prvé spoločné roky

Podujatie Bratislava

Situácia po prvej svetovej vojne priniesla obrovské zmeny na politickej mape Európy. V jej strede sa spojili dva malé národy a vytvorili spoločný štát – Československo. Stalo sa to 28. októbra 1918. Veľkú zásluhu na tom mali najmä dve silné osobnosti – Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik. Kolekcia dobových fotografií z archívu Českej tlačovej kancelárie pripomína aj ďalšie tváre a atmosféru z čias úplného začiatku spoločného fungovania Čechov a Slovákov. Čiernobiele snímky ukazujú dôležité politické stretnutia a udalosti, ale aj momentky zo života bežných ľudí. On-line výstavu nájdete na našom fejsbuku a taktiež aj symbolicky umiestnenú v parku na námestí T. G. Masaryka v Bratislave.

 

Vlastne ich spoločne píšeme ďalej, ako dvaja susedia, ktorí žijú v tesnej blízkosti a dobre sa poznajú. Pozrite si fotografie a pripomeňte si s nami výročie založenia Československa. Nech je nám história príkladom a poučením pre naše ďalšie harmonické fungovanie, aj keď nie na ploche spoločného štátu, ale v rámci celej Európy. 

 

Výstavu pri príležitosti štátneho sviatku Deň vzniku samostatného Československa pripravilo Veľvyslanectvo ČR na Slovensku v spolupráci s Českým centrom Bratislava.


Po uvoľnení krízových opatrení bude výstava putovať po slovenských mestách.   


Viac na http://bratislava.czechcentres.cz/program/event-details/prvni-spolecne-roky/

Fotografie
Podobné podujatia