Psí vojáci

Podujatie Prešov

Psí vojáci – vernisáž foto a film Takovej barevnej vocas letíci

V júni 2013 sa uzavrela dráha hudobné skupiny Psí vojaci. Filip Topol zomrel. Pohreb a následný koncert Zbohom a reťaz navštívili tisíce ľudí. Hudobné publikum, rovnako ako generačný súputníci Psích vojakov, umelci, ľudia okolo skupiny, ale aj hudobní fanúšikovia si uvedomili, že to nie je len koniec Psích vojakov, ale že sa ukončila celá jedna hudobná kapitola.
Jadro výstavy nazvanej Spomienka na Filipa Topola tvoria čiernobiele fotografie od Karla Šustera. Tie mapujú skupinu Psí vojáci počas celej jej histórie. Dominujú koncertné fotografie, ale aj oficiálne kapelové fotografie a rôzne momentky.

Celovečerný dokumentárny film TAKOVEJ BAREVNEJ VOCAS LETÍCÍ KOMETY rozpráva o Filipovi Topolovi, skladateľovi, textárovi, klaviristovi a spevákovi skupiny Psí vojaci, ktorého tvorba zasiahla tri generácie. Snímka odkrýva, ako sa v životnom osude a postojoch Filipa Topola odrážala doba pred aj po nežnej revolúcii, jeho posadnutosť hudbou a láska k Mozartovi, ale aj jeho závažná choroba.
Celým filmom prestupujú piesne, ktoré sám Filip Topol označoval za formu svojich denníkov, a jeho poviedky, doplnené postrehmi a spomienkami jeho životných súputníkov a priateľov. V neposlednom rade obsahuje záznamy rozhovorov s hlavným protagonistom v unikátnych archívoch, z ktorých mnohé ešte neboli publikované.

Toto podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia v rámci projektu Spievajúci básnici 2017.

Vstup: 2€, na mieste.

Miesto konania podujatia: christiania prešov, Hlavná 105, Prešov
Dátum začiatku podujatia: 2. Novembra 2017 19:00
Dátum ukončenia podujatia: 2. Novembra 2017 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.9992N 21.239E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Psí vojáci – vernisáž foto a film Takovej barevnej vocas letíci

Meno organizátora: christiania prešov
Fotografie
Podobné podujatia