PUĽS a Šarišan v Prešove

Podujatie Prešov

PUĽS a Šarišan v Prešove
Pridať do môjho kalendára
Koncerty, Tanečné zábavy a plesy
Web organizátora:
vstupenky.maxiticket.sk
Ďalšie podujatia v meste Prešov

Amfiteáter v Prešove otvorí svoje brány na sviatok Sedembolestnej Panny Márie  15. septembra pre milovníkov folklóru. 

Na pódiu sa počas popoludnia vystriedajú domáce folklórne stálice – folklórny súbor Šarišan a profesionálny umelecký ľudový súbor PUĽS.

FS Šarišan je najznámejší a najúspešnejší reprezentant folklóru regiónu Šariš a jeho metropoly Prešova. Program súboru je inšpirovaný bohatstvom folklórnych tradícií regiónov východného Slovenska – Šariš, Zemplín, Spiš a Abov. Šarišan vznikol v roku 1967 a počas svojej 53-ročnej existencie získal množstvo ocenení a titulov laureáta z najprestížnejších domácich i zahraničných festivalov. Absolvoval tisícky vystúpení po Slovensku i v zahraničí, kde vycestoval viac ako 120 krát, zožal potlesk obecenstva v 35 štátoch Európy, Ázie, Afriky a Ameriky. Ľudová hudba súboru vydala viac ako 50 titulov na rôznych hudobných nosičoch, z toho 15 profilových. V súčasnosti má 90 aktívnych členov v 3 zložkách – tanečnej, hudobnej a speváckej a je súčasťou trojgeneračného modelu spolu s DFS Šarišanček a seniorským FS Starišan. Spoločne tvoríme „armádu“ takmer 250 folkloristov.

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) je príspevkovou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Je profesionálnym umeleckým telesom, ktoré vzniklo v roku 1955 v Prešove s cieľom rozvíjať a javiskovo stvárniť vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. V jeho troch zložkách – tanečnej, speváckej a hudobnej pracuje viac ako 40 umelcov. 

Dramaturgia PUĽS-u sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na Východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. Vo svojom repertoári má PUĽS aj tance z okolitých krajín. PUĽS je jedinečným telesom, čo je viditeľné na predstaveniach, v ktorých sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne, myšlienkovo bohaté, divák má možnosť nielen sa odreagovať, ale tiež načerpať množstvo pozitívnej energie.

Počas bohatej histórie sa v PUĽS-e vystriedalo viac ako 500 profesionálnych umelcov. Mnohí z nich vo svojej kariére pokračovali v iných telesách na Slovensku alebo v zahraničí. Bývalí členovia PUĽS-u  vedú amatérske súbory alebo sa ako pedagógovia venujú výchove mladej umeleckej generácie.

Upozornenie:

Koncert sa bude konať za sprísnených hygienických podmienok. Povinné bude prekrytie horných dýchacích ciest (rúško, šál a pod.), mimo konzumácie jedál a nápojov a pri vstupe a na toaletách bude rozmiestnená povinná dezinfekcia.

Kapacita je obmedzená pre 1000 návštevníkov.

Meno organizátora: MaxiTicket.sk
Fotografie
Podobné podujatia