PUĽS a Železiar na Šírave

Podujatie Vinné

Amfiteáter na Zemplínskej šírave otvorí svoje brány poslednú augustovú nedeľu pre milovníkov folklóru. 

Na pódiu sa počas popoludnia vystriedajú domáci folklórny súbor Železiar a profesionálny umelecký ľudový súbor PUĽS z Prešova.

FS Zemplín z technických príčin nemôže vystúpiť a sme radi, že ako náhrada naše pozvanie prijal FS Železiar.

Súbor Železiar pôsobí na slovenskej folklórnej scéne od roku 1964. Zameriava sa na prezentáciu ľudového umenia z regiónov Abov, Zemplín, Šariš, Spiš. Je známy špičkovou interpretáciou ľudových tancov a vynikajúcou ľudovou hudbou v spojení so ženskou speváckou skupinou. Patrí medzi najlepšie, najznámejšie a najuznávanejšie súbory na Slovensku.

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) je príspevkovou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Je profesionálnym umeleckým telesom, ktoré vzniklo v roku 1955 v Prešove s cieľom rozvíjať a javiskovo stvárniť vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. V jeho troch zložkách – tanečnej, speváckej a hudobnej pracuje viac ako 40 umelcov. 

Dramaturgia PUĽS-u sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na Východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. Vo svojom repertoári má PUĽS aj tance z okolitých krajín. PUĽS je jedinečným telesom, čo je viditeľné na predstaveniach, v ktorých sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne, myšlienkovo bohaté, divák má možnosť nielen sa odreagovať, ale tiež načerpať množstvo pozitívnej energie.

Počas bohatej histórie sa v PUĽS-e vystriedalo viac ako 500 profesionálnych umelcov. Mnohí z nich vo svojej kariére pokračovali v iných telesách na Slovensku alebo v zahraničí. Bývalí členovia PUĽS-u  vedú amatérske súbory alebo sa ako pedagógovia venujú výchove mladej umeleckej generácie.

Upozornenie:

Koncert sa bude konať za sprísnených hygienických podmienok. Povinné bude prekrytie horných dýchacích ciest (rúško, šál a pod.), mimo konzumácie jedál a nápojov a pri vstupe a na toaletách bude rozmiestnená povinná dezinfekcia.

Kapacita je obmedzená pre 1000 návštevníkov.

Meno organizátora: MaxiTicket.sk
Fotografie
Podobné podujatia
ŠÍRAVA DEŤOM 2024
Overené podujatieŠÍRAVA DEŤOM 2024
Amfiteáter Lúč - Zemplínska Šírava, Vinné
HABERA & TEAM TOUR 100 - Zemplínska Šírava
Overené podujatieHABERA & TEAM TOUR 100 - Zemplínska Šírava
Amfiteáter Zemplínska šírava-Stredisko Hôrka, Vinné
ZBOJNÍCKE LETO KANDRÁČOVCI
Overené podujatieZBOJNÍCKE LETO KANDRÁČOVCI
Amfiteáter Zemplínska šírava, Vinné
VYZNANIE TOUR 24.05.2024
Overené podujatieVYZNANIE TOUR 24.05.2024
Mestska Sportová Hala, Michalovce
1. Letný GEMER FEST 2024
Overené podujatie1. Letný GEMER FEST 2024
Futbalový štadión, Rožňava
ŠÍRAVA DEŤOM 2024
Overené podujatieŠÍRAVA DEŤOM 2024
Amfiteáter Lúč - Zemplínska Šírava, Vinné