Rajecká Anča 2019

Podujatie Žilina

Rajecká Anča 2019

Pri príležitosti 120. výročia otvorenia železničnej trate Žilina – Rajec pripravilo Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja špeciálny program. Vďaka spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky, Železničným múzeom Slovenskej republiky, Klubom priateľov histórie železničnej dopravy, spoločnosťou Považskej dráhy Žilina, Klubom železničnej nostalgie Bratislava Východ, mestom Žilina, mestom Rajec, OOCR Rajecká dolina, hotelom Skalka, Klubom modulovej železnice Žilina a Dopravným podnikom mesta Žilina čakajú na návštevníkov jazdy v historických vozňoch a zaujímavý sprievodný program.
V sobotu 17. augusta bude na trati Žilina - Rajec premávať parný rušen radu 310.433, ktorý zodpovedá prvému vlaku Rajecká Anča z roku 1899. Rušeň s tromi osobnými a jedným bufetovým vozňom vyrazí zo Žiliny o 9.15 a druhýkrát o 13.15. Keďže počet miest je limitovaný, je nutné si lístky rezervovať vopred na: https://pmza.sk/anca19/. Cestovné sa bude uhrádzať pred vstupom do vlaku. Cestujúci, ktorí vystúpia v Rajeckých Tepliciach si budú môcť zadarmo pozrieť Múzeum dopravy. Atmosféru dotvorí scénka v dobových kostýmoch. Na železničnej stanici v Rajci na nich čaká výstava k histórii trate, hudobné vystúpenia (Ďurčanská päťka, Retro) a občerstvenie.
V tento deň bude v meste Žilina od 12.00 do 17.00 pri príležitosti 25. výročia otvorenia trolejbusovej dopravy premávať historický trolejbus DPMŽ. Jeho odchod zo železničnej stanice bude prispôsobený príchodu historického vlaku.
V nedeľu 18. augusta budú na trati Žilina - Rajec jazdiť motorové vozne M262.007, M131.1443 a M 152.0160. Lístky sa budú predávať priamo vo vlaku.
V hoteli Skalka v Rajeckých Tepliciach bude od piatku 16. augusta do nedele 18. augusta sprístupnené modelové koľajisko zachytávajúce trať Žilina – Rajec na začiatku 70. rokov minulého storočia v mierke 1:120. Počas víkendu sa môžu rodičia s deťmi tešiť aj na rôzne atrakcie v areáli hotela.
Fotografie
Podobné podujatia