Rakta /BR, Mireille Dark /DE, München Konflikt /CZ

Podujatie Trnava

RAKTA (BR) - priamo zo stredu Sao Paula v Brazílii, Rakta je skupina príliš divoká na to, aby sa dala vtesnať do bežných rockových škatuliek. Naopak, v ich hudbe a postojoch je veľmi málo všedného a pohodlného. Vystupujúc od roku 2012, čisto ženská kapela sa spočiatku inšpirovala hudobnou slobodou a názormi anarchistickej a post-punkovej scény z prelomu 70. a 80. rokov, zvlášť antifilozofiou britského kolektívu Crass. Čoskoro našli svoju vlastnú identitu, kompletne punkový spôsob fungovania, no bez uznávania akýchkoľvek esteticko-hudobných štandardov.

V r. 2013 vydali svoju prvú rovnomennú LP a koncertovali 3 mesiace po USA a Európe. Cez ďalšie nahrávky sa Rakta vyvíjala ďalej až po zatiaľ posledný album III. Už bez gitaristky sa Rakta zmenila na trio s ešte voľnejším prejavom. Psychedelické textúry, tvorené manipuláciou so syntetizátorom a efektovými pedálmi, vyvierajú nad masívnymi basovými linkami a bubnami. Texty sú vzývané ako mantry, slohy a refrény sa rinú tak, že skladby prestávajú byť piesňami a stávajú sa procesom, prekladom emócií do rytmov a zvukov.

MIREILLE DARK (DE) - nápad Adriana Banga, Joea Dochtermanna a Alexa Kozmidiho, troch obyklých podozrivých berlínskeho undergroundu. Vychádzajúc z takých odlišných prostredí ako jazz, blues a psychedélia, každý z nich dodáva celku svoj vlastný pohľad. Ich hudba je kolážou melodických soundtrackových kúskov so snovými dronmi a temnou atmosférou. Celé to znie veľmi okrajovo, ale je to poctivo zaranžované a zahrané so základom gitara/basa/bicie pre maximálny efekt. Pripravujú debutový album.

MÜNCHEN KONFLIKT (CZ) - Kraut-no-wave punkovina z Ostravy, ktorej názov vznikol vďaka bayerische polícii. Obsesívny, nikdy neutíchajúci kopák poháňa psychedelicko-surfovú vlnu škrípajúcej gitarky, ktorú občas uzemní minimalistická linka elektroklávesov alebo naopak rozhodí ako nečasovaná bomba. Len čo sa z pozadia ozve vokál ako britva krehkej tokio lady či rev ako z kriminálky Kobra 11, koktejl München Konflikt páli viac než tradičná česká chilli višňovka.

Dĺžka trvania: 150 min

Meno organizátora: MaxiTicket.sk
Fotografie
Podobné podujatia