SMOLIARI

Podujatie Bratislava

Vstupné: 15 € / 10 €

Žáner: muzikál

Hosťujúce SKDK Topoľčany – Retro muzikál na motívy rovnomennej filmovej hudobnej komédie

Smoliari pôvodne vznikli ako rozhlasová hra z pera Jozefa Repka. Rovnomenný film z roku 1978 bol nakrúcaný v Trenčíne, Trenčianskych Tepliciach a v Bratislave. Hudbu k nemu zložil Ali Brezovský a hlavným postavám v spievaných pasážach prepožičali hlas Marika Gombitová a Miroslav Žbirka, ktorí sa neskôr preslávili v kultovom filmovom muzikáli Neberte nám princeznú.
Film Smoliari sa dá teda považovať za prvý pôvodný slovenský filmový muzikál, avšak v čase normalizácie bol uvedený ako komédia s pesničkami, nedočkal sa väčšieho úspechu a skončil v trezore.
Napriek tomu na  Filmovom festivale pracujúcich v roku 1978 získali Ali Brezovský a Kamil Peteraj za Smoliarov osobitnú cenu za hudobnú a piesňovú zložku k filmu. 

Javiskové spracovanie na motívy filmu vzniklo prvýkrát až na pôde Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch, a tak malo na doskách topoľčianskeho Spoločenského domu svoju slovenskú ako aj svetovú premiéru!
Pedagógovia Radovan Hudec a Miroslav Bakura sa rozhodli siahnuť po tejto predlohe a aj vďaka tomu sa na javisko dostávajú Smoliari v celkom novej, veríme, že veľmi atraktívnej  podobe.
Výnimočnou je aj živá sprievodná skupina na javisku a atraktívny svetelný dizajn.

 

Fotografie
Podobné podujatia
Dlhý, Okatý, Bruchatý
Overené podujatieDlhý, Okatý, Bruchatý
Bratislavské bábkové divadlo, budova RND, Záhradnícka 95, Bratislava
Stavania mája 2024 Rača
Stavania mája 2024 Rača
Bratislava-Rača, Bratislava
TAKMER PYŠNÁ PRINCEZNÁ 10:00
Overené podujatieTAKMER PYŠNÁ PRINCEZNÁ 10:00
Dom kultúry Ružinov, Bratislava