SOLITAIRE.SK

Podujatie Ružomberok

SOLITAIRE.SK

Občianske združenie RosArt a Ružomberské neprofesionálne divadlo RosaThea Vás pozýva na svoju ďalšiu divadelnú inscenáciu autorského tandemu - Zuza Ferenczová a Anton Medowits - s názvom: SOLITAIRE.SK

Divadelná hra ponúka možnosť nahliadnuť do života súčasných tridsiatnikov, ktorí sú humorným spôsobom konfrontovaní s existenciálnymi otázkami.

Účinkujú:
Luna: Iveta Kloptová
Nezábudka: Alžbeta Jacková
Lečo: Jozef Mišák
Hlava: Juraj Matula

Technický štáb:
Kostýmy: Iveta Kloptová
Scéna: kolektív
Hudba: Jakub Pišek
Technická spolupráca: Július Stančok
Dramaturgia: Július Stančok
Réžia: Marianna Stančoková

Dramaturgickým zámerom divadla je inscenovať diela súčasnej slovenskej drámy a nie je tomu inak ani teraz. Autori hry sú mladí slovenskí scenáristi, ktorí za tento divadelný kus dostali najvyššie ocenenie v súťaži súčasnej slovenskej dramatickej tvorby Dráma 2008.

„Dej hry je zasadený do dnešných dní. Zobrazuje životy štyroch tridsiatnikov, ktorí sa práve nasťahovali do nového bytového domu v centre Bratislavy a tu sa odvíjajú ich životné príbehy. S dávkou sebairónie a cynizmu, nám vlastnou, tlmočia hlavní aktéri hry divákovi svoje najtajnejšie pocity, názory, túžby a odhaľujú to, čo je inak skryté a zostáva za zatvorenými dverami bytov. Vzhľadom na aktuálnosť témy a jej posolstvo sme sa s hrou rýchlo stotožnili. Hovoríme súčasným jazykom o problémoch, ktoré nás trápia. My sami, naši priatelia, kolegovia častokrát zápasíme s podobnými existenciálnymi otázkami. Práve vďaka sebaidentifikácii s divadelnými postavami má ich stvárnenie vysokú mieru autenticity. " uviedla režisérka predstavenia Marianna Stančoková.

Hercov RND RosaThea, ktoré pracuje pri Občianskom združení RosArt, mali diváci možnosť vidieť už vo viacerých divadelných inscenáciách z produkcie ružomberského divadla. Ivet Kloptová, Alžbeta Jacková, Jozef Mišák a Boris Bartík stvárnia širokú škálu charakterov, ktorých odhaľovanie bude humorným, možno až čierno - humorným zážitkom. Na inscenácii sa dramaturgicky a technicky podieľa Július Stančok, hudobnú výpravu realizuje mladý úspešný ružomberský hudobník a umelec Jakub Pišek a kostýmy navrhla a pripravila Ivet Kloptová.

Je to hra určená nielen mladému publiku. Nakoľko rieši aj vzťahy nás tridsiatnikov s rodičmi, hra osloví aj staršieho diváka. 

Slovo o autoroch:
Zuza Ferenczová (1977) študovala na Činohernej a bábkohereckej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, odbor divadelná dramaturgia. Spolu s Antonom Medowitsom je autorkou divadelnej hry Rečičky, publikovanej v časopise Theater der Zeit (2007), ArtistasUnidos (2008) a divadelnej hry Solitaire.sk, ktorá bola víťazným textom súťaže Dráma 2007. Je tiež autorkou divadelnej hry Babyboom, ktorá sa stala víťaznou v súťaži Dráma 2010. Má malé dieťa a živí sa ako scenáristka.

Anton Medowits (1974) nositeľ tohto pseudonymu píše krátke básne, krátke prózy, krátke divadelné a rozhlasové hry, krátke recenzie. Vyštudoval odbor dejiny umenia a kultúry na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity. Debutoval zbierkou básní Motýľov (LCA, 1999). Je dvojnásobným finalistom najznámejšej slovenskej literárnej súťaže Poviedka (1997, 2000) a autorom viacerých rozhlasových hier a drobných útvarov pre Slovenský rozhlas. Je dramaturgom a spoluautorom textov (s Dušanom Vicenom) divadla DISK Trnava (Geniálna epocha podľa Schulza, Padesátka). Popritom sa dlhodobo úspešne zúčastňuje na súťažiach v javiskovej improvizácii. Do slovenčiny preložil divadelnú hru Guillauma Apolinaira Casanova.

Fotografie
Podobné podujatia
Žiadne podujatie.