Štefan Papčo: Psycho-vertical (vernisáž/opening)

Podujatie Bratislava

Štefan Papčo: Psycho-vertical (vernisáž/opening)

Štefan Papčo: Psycho-vertical
Kurátorka: Elena Sorokina
Vernisáž: Štvrtok 7. decembra 2017 od 18:00 do 20:00 hod.
Trvanie výstavy: 8. december 2017 – 25. február 2018
Miesto: 1. poschodie KHB

(for English scroll down)

"Psycho-vertical je lezecká trasa vo Vysokých Tatrách, vedúca neďaleko hranice medzi Slovenskom a Poľskom. Topograficky ju charakterizujú vertikálne naskladané voľné bloky obrovských kameňov, čím sa zaraďuje medzi najnáročnejšie lezecké výstupy.

Sochárska tvorba Štefana Papča je bytostne spätá s horolezectvom, ktorému sa dlhodobo venuje. Geologické formácie a prostredie hôr mu slúžia ako pracovný priestor a gravitácia, skalná masa či teplota rosného bodu ako materiál. Papčo sa pokúša o (nemožné) pretlmočenie svojej horolezeckej skúsenosti do sochárskeho diela prostredníctvom typického horolezeckého vyjadrovacieho slovníka ako sú kúty, dutiny, špáry či komíny. Medzi extrémnym fyzickým výkonom a extrémnou duševnou disciplínou spočíva mnohorakosť lezenia, často vo vopred choreograficky pripravenom pohybe. Kľúčovým zdrojom umelcovej inšpirácie sa tak stávajú „lezecké skóre“, ktoré horolezci zaznamenávajú priamo do povrchovej štruktúry skál.

Výstava je poctou legendárnej Galérii Ganku – fiktívnej ustanovizni, ktorú v roku 1982 vytvoril Július Koller v ťažko dostupnej sutinovej tatranskej terase. Výstava bude ukončená aktom pocty, v ktorom umelec, kurátorka a niekoľko pozvaných hostí podniknú symbolický, nenáročný výstup Bielovodskou dolinou, ktorá vedie ku Galérii Ganku.

Na výstavu sme prizvali aj ďalších umelcov a umelkyne, ktorí svojimi poznámkami prispejú k téme „vertikality“ a prejavom jej politiky, gravitácie, hmoty, ale i k choreografii lezenia a ďalších spríbuznených tém. Okrem iných to sú Zbyněk Baladrán, Juraj Bartusz, Roman Ondák, Lucia Papčová, Lucia Sceranková, Annie Vigier a Franck Apertet (les gens d´Uterpan), ktorí láskavo prijali pozvanie zapojiť sa do tém nastolených výstavou a samozrejme aj fiktívnou inštitúciou Júliusa Kollera, nachádzajúcou sa na pomedzí Zeme a vesmíru."

Elena Sorokina (kurátorka výstavy)

Viac info: bit.ly/Papčo_Psycho-vertical

Otváracie hodiny:
Pon: 12:00 – 19:00 hod.
Uto: zatvorené
Str: 13:00 – 20:00 hod.
Štv - Ned: 12:00 – 19:00 hod.

Vstup voľný

_____

Štefan Papčo: Psycho-vertical
Curator: Elena Sorokina
Opening: Thursday, December 7th 2017 from 6 until 8 p.m.
Duration: December 8th 2017 – February 25th 2018
Exhibition space: 1st floor KHB

"Psycho-vertical is a climbing route in the High Tatra Mountains, situated close to the border between Slovakia and Poland. With a topography of large free vertical loose boulder blocks, it is one of the hardest routes to ascend.

Štefan Papčo’s sculptural work is intimately connected to mountaineering, which he has been practicing for many years. The geological formations and the environment of these mountains constitute his workspace, while gravity, mass, or dew point can be considered his material. Papčo engages in an (impossible) translation of his climbing experience, introducing the vocabulary of mountaineering – such as corners, interstices, gaps or chimneys – into sculpture. Between an extreme physical performance and extreme mental discipline, the plural status of climbing is often based on a pre-written, choreographed movement. Written directly onto the rock’s surface, the climbing scores created by the climbers themselves are a key source of inspiration for the artist.

This exhibition pays tribute to the legendary Ganek Gallery – a fictional institution created by Július Koller in 1982 on an inaccessible plateau in the Tatras. In a gesture of homage, the artist, curator and several invited guests will perform a modest ascent in the Whitewater Valley leading to Ganek, which will officially proclaim the beginning of the exhibition.

In the frame of this exhibition, we also invited other artists to contribute their notes on “verticality” and its politics, gravity, mass, choreographies of climbing and other issues addressed. These artists include, among others: Zbyněk Baladrán, Juraj Bartusz, Roman Ondák, Lucia Papčová, Lucia Sceranková, Annie Vigier and Franck Apertet (les gens d'Uterpan), who generously agreed to engage with the questions raised in the exhibition, as well as Július Koller’s fictional institution located between the earth and the cosmos."

Elena Sorokina (curator of the exhibition)

More info: bit.ly/Papčo_Psychovertical_en

Opening hours:
Mon: 12 pm – 7 pm
Tue: closed
Wed: 12 pm – 8 pm
Thu - Sun: 12 pm – 7 pm

Free entry

Miesto konania podujatia: Kunsthalle Bratislava, Nám SNP 12, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 7. Decembra 2017 18:00
Dátum ukončenia podujatia: 7. Decembra 2017 20:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1453N 17.1118E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Štefan Papčo: Psycho-vertical (vernisáž/opening)

Meno organizátora: Kunsthalle Bratislava
Fotografie
Podobné podujatia
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava
BRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Overené podujatieBRATISLAVSKÉ ZBERATEĽSKÉ DNI
Incheba Expo Aréna, Bratislava
ESOTERIKA BIOSTYL
Overené podujatieESOTERIKA BIOSTYL
Incheba Expo Aréna, Bratislava
FAUNIA BRATISLAVA
Overené podujatieFAUNIA BRATISLAVA
Dom kultúry Ružinov, Bratislava