Stravovanie podľa čínskej medicíny

Podujatie Žiar nad Hronom

Stravovanie podľa čínskej medicíny

Pozývame Vás na prednášku diplomovanej praktičky čínskej medicíny Moniky Kampošovej:

„Stravovanie podľa čínskej medicíny“

Prednáška o systéme stravovania založeného na princípoch a pravidlách čínskej medicíny, ktoré nás ovplyvňujú v našom každodennom živote. Poodhalí nám informácie:

ako energetická hodnota potravín vplýva na naše zdravie
čo znamená princíp jin / jangu a 5-tich fáz (elementov)
čo znamená povaha, chuť a tropizmus danej potraviny
aké potraviny a ich úpravy volíme počas jednotlivých ročných období
ktoré faktory berieme do úvahy pri zostavovaní nášho jedálnička
ako preventívne podporiť naše zdravie prostredníctvom stravy

Čínska medicína si za posledných pár desaťročí získala pevné postavenie medzi metódami, ktorými môžeme pristupovať k nášmu zdraviu – a to nielen liečebne, ale hlavne preventívne.

Jej liečebné disciplíny, ktorými sú: akupunktúra, akupresúra, fytoterapia, liečebná dietetika, Tuina masáže, liečebné cvičenia čchi -kungu si aj v našich európskych krajinách získali veľmi veľa priaznivcov.
Jednou z liečebných metód, ktorá na naše zdravie vplýva najviac a každodenne je „Dietetika čínskej medicíny“, teda stravovanie podľa princípoch čínskej medicíny.

Tento rozsiahli systém sa teší čoraz väčšiemu uznaniu nielen vo svete, ale aj u nás na Slovensku.
Je to systém, ktorý okrem nutričnej hodnoty potravín zohľadňuje aj energiu danej potraviny – jej povahu, chuť, tropizmus a pod..

Energetická zložka potravín vplýva na organizmus človeka, či už si to uvedomujeme, alebo nie, a to dokonca hneď na niekoľkých úrovniach.
V prvom rade ovplyvňuje jeho fyzickú kondíciu, a taktiež energetickú úroveň organizmu.

Výrazne podporuje schopnosť organizmu prispôsobiť sa sezónnej energii ročného obdobia, energii aktuálneho počasia, vie lepšie podporiť tvorbu novej energie a krvi . Preto je dôležité aspoň v základných pravidlách a princípoch vedieť zohľadniť aj tento aspekt pri výbere potravín a zostavovaní nášho jedálnička. Či už sa jedná o zostavu nášho jedálnička, alebo jedálnička našich detí, či členov našej rodiny, tu všade sa tieto princípy a pravidlá môžu uplatniť.

Počas našej malej prednášky nás aspoň v základe do tohto systému uvedie p.Monika Kampošová, ktorá sa čínskej medicíne a jej „Dietetike“ venuje už 15rokov.

Povie nám, ktoré sú hlavné základné piliere v tomto stravovacom systéme, čo znamená jin-jang v potravinách, akú úlohu zohráva chuť, povaha a tropizmus potravín, a ako je najlepšie tento systém uviesť do praxe.

Logickosť tohto systému je veľmi ľahko naučitelná, pretože ak pochopíme princíp fungovania energetiky nášho tela a energetiky potravín, ktoré sú navzájom prepojené, budeme si vedieť správne vyberať potraviny, a spôsoby ich úprav, tak aby nás naša strava ešte viac posilňovala a pôsobila preventívne na kvalitu nášho zdravia. Systém čínskej dietetiky nám ponúka múdrosti overené časom, ktoré sa po odbornej stránke neustále rozvíjajú, a je na našej vnútornej múdrosti či ich tým správnym spôsobom využijeme v prospech nášho zdravia.

Teším sa na stretnutie s vami.Monika Kampošová.

Vstupné dobrovoľné.

Miesto konania podujatia: Čajovňa Za Rohom, 96, Slov Nar Povstania, Žiar nad Hronom
Dátum začiatku podujatia: 8. Júna 2017 17:30
Dátum ukončenia podujatia: 8. Júna 2017 19:00
Pravdepodobné súradnice: 48.5929N 18.8536E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Stravovanie podľa čínskej medicíny

Fotografie
Podobné podujatia
Dni vína MOVINO
Overené podujatieDni vína MOVINO
Vinárstvo MOVINO, Veľký Krtíš
Koncert skupiny Vidiek
Overené podujatieKoncert skupiny Vidiek
Resla Residence, Banská Štiavnica
Street Food Festival
Overené podujatieStreet Food Festival
Hlavná ulica, Prešov