Svätomartinské dni 2016

Podujatie Bratislava

Svätomartinské dni 2016

SVÄTOMARTINSKÉ DNI 2016
Sviatok bratislavského mladého vína

Bratislava v nasledujúcich dňoch ožije svätomartinskými oslavami. V hlavnom meste sa totiž budú od štvrtku (10. november), do soboty (12. november) - konať Svätomartinské dni 2016. Milovníci dobrého vína sa môžu tešiť na ochutnávanie dobrého moku, pričom pôjde o prvé bratislavské vína tohtoročného zberu. Svoje celoročné úsilie, výsledky umu vinárov, ale aj tohoročnej prírody predstavia vinári z Rače, Nového Mesta, Vajnor a Devína.

Ide v poradí už o deviaty ročník podujatia, ktoré obyvatelia, ale aj návštevníci slovenskej metropoly poznajú z minulosti ako Sviatok mladého vína. Nie je to len oslava výsledkov úsilia bratislavských vinárov, ale samospráva chce týmto sviatkom zároveň posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám.

Bratislavskí vinári predstavia svoje vína na Primaciálnom námestí, denne v čase od 12.00 hod do 22.00 hod.. S ochutnávkou vín, bude spojené tradičné požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci, v piatok (11. novembra) o 15.00 hod.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia toto územie predstavovalo ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska. Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, keď v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola významným producentom vína na území Slovenska. Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.

Miesto konania podujatia: Primacialne Namestie, Primaciálne námestie, Bratislava
Dátum začiatku podujatia: 10. Novembra 2016 12:00
Dátum ukončenia podujatia: 12. Novembra 2016 22:00
Pravdepodobné súradnice: 48.1442N 17.1094E

Prípadné zmeny si preverte na webe podujatia Svätomartinské dni 2016

Fotografie
Podobné podujatia
Samove hry 2024
Overené podujatieSamove hry 2024
Cyklomost Slobody, Bratislava
OPEN MIC V MANIFESTE
Overené podujatieOPEN MIC V MANIFESTE
Manifest Bohéma, Bratislava
IBIZA PARTY 2024 OPEN AIR
Overené podujatieIBIZA PARTY 2024 OPEN AIR
Zlaté Piesky, Bratislava
GENTLEMEN THEATRO TOUR 2024
Overené podujatieGENTLEMEN THEATRO TOUR 2024
DOM KULTÚRY Dúbravka, Bratislava
BEST OF SILNÉ REČI
Overené podujatieBEST OF SILNÉ REČI
Luna Bar , Bratislava