Svätomartinský festival

Podujatie Veľké Trakany

Svätomartinský festival

Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci a obec Veľké Trakany dňa 15. októbra už po šiesty krát usporiadajú tradičný Svätomartinský festival LibaGaliba, ktorý bude aj toho roku obohatený jarmokom domácich výrobkov.

Návštevníci budú môcť ochutnať husacinu a ďalšie špeciality podľa receptov našich babičiek s vynikajúcimi domácimi vínami. Usporiadatelia sa snažia vyjsť v ústrety aj rodinám s deťmi. Na festivale LibaGaliba sa o dobrú náladu postarajú hudobné a spevácke skupiny. Návštevníci si budú môcť pozrieť tradičné ľudové tance a hry pre tých najmenších. Na festivale budú prítomní aj majstri tradičných remesiel.

Družstvá stredných odborných škôl a samospráv z blízkeho okolia si zmerajú svoje umenie v súťaži vo varení tradičných jedál z husaciny. Hviezdnych kuchárov zabezpečí Košický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a košické divadlo Thália. Predsedom poroty bude maďarský majster-šéfkuchár László Benke. Návštevníci budú môcť nahliadnuť do tajov kuchynského umenia a na jarmoku domácich produktov si doplniť zimné zásoby. Amatérski tvorcovia predstavia slamené kompozície a žiaci základných škôl vlastnoručne pripravené diela z plodov jesene.

Na festivale nebudú chýbať ani ukážky tradičných ľudových činností ako šliapanie kapusty, driapanie peria, varenie lekváru, šúpanie kukurice a ďalšie.

Fotografie
Podobné podujatia